24.5.11

istilah internet




sepatah haram pun tak paham!

Istilah internet berikut tentu dah biasa korang jumpa dalam facebook, sms dan lain-lain. Namun istilah yang berupa singkatan perkataan inggeris ini juga mempunyai kependekan dalam bahasa ketuanan melayu. Korang pun boleh reka sendiri ikut kreativiti memasing.

LOL      > laughs of loud
OMG    > oh my god
OIC      > oh i see
BTW    > by the way
ASAP   > as soon as possible
OTW    > on the way
TQ/TY  > thank you
TQVM  > thank you very much
FYI        > for your information
HTH      > hope that
IMO      > in my opinion
IAC       > in any case
AFAIK  > as far as i know
LTNC    > long time no see
CMIIW  > correct me if i’m wrong

Kadang-kadang dapat sms yang perkataanya di ringkaskan sampai tak tahu nak baca. tak paham langsung pun ada.

credit: PCD ujang!



1 comment:

  1. aku nk cilok la.. untuk pengetahuan aku sniri. tensen betul chatting ngan org yg suka guna short form ni. macam la leh tergeliat jari kalau tulih penuh-penuh.

    ReplyDelete

Nak komen? Haa..sila! sila! :D