28.10.11

ilmu pagi jumaat
Assalamualaikum. Selamat pagi jumaat semua. Aku sampai opis awal tadi....sempat la lelapkan mata setengahpam! untuk hilangkan mengantuk baru la segar nak buat kerja kan. Pagi ni nak bagi ilmu sikit kat kita2 semua. Jom baca!
Rahsia Surah Al-Kauthsar

Surah ini paling pendek, hanya mengandungi 3 ayat & diturunkan di Makkah dan bermaksud sungai di syurga. Kolam sungai ini diperbuat daripada batu permata nan indah dan cantik. Rasanya lebih manis daripada madu, warnanya pula lebih putih daripada susu dan lebih wangi daripada kasturi.

Surah ini disifatkan sebagai surah penghibur hati Nabi Muhammad s.a.w. kerana diturunkan ketika baginda bersedih atas kematian 2 orang yang dikasihi iaitu anak lelakinya Ibrahim dan bapa saudaranya Abu Talib. Pelbagai khasiat terkandung di dalam surah ini dan boleh kita amalkan.

1) Baca surah ini ketika hujan dan berdoa,mudah-mudahan Allah s.w.t. makbulkan doa kita.

2) Jika kita kehausan dan tiada air, bacalah surah ini dan gosok di leher, Insya'allah hilang dahaga.

3) Jika sering sakit mata, seperti berair, gatal,bengkak,sapukan air mawar yang sudah dibacakan surah ini sebanyak 10x pada mata.

4) Jika rumah dipercayai terkena sihir, baca surah ini 10x,mudah-mudahan Allah s.w.t. bagi ilham pada kita dimana letaknya sihir itu.

5) Jika membacanya 1,000x rezeki kita akan bertambah.

6) Jika rajin membacanya, hati kita akan menjadi lembut dan khusyuk ketika menunaikan solat.


7) Jika orang teraniaya dan terpenjara membacanya sebanyak 71x,Allah s.w.t. akan memberikan bantuan kepadanya kerana dia tidak bersalah tetapi dizalimi.


6 comments:

 1. Mekasih byk2..nice sharing..Alhamdulillah

  ReplyDelete
 2. nak kena amalkan mulai hari ini la..
  nak hilangkan degil kat kepala nih..:p

  ReplyDelete
 3. Paling pendek tapi penuh dengan kebaikan...thanks...!

  ReplyDelete
 4. terima kasih puan.sy rasa makin bersemangat pepagi jumaat ni di tambah pulak ukur lilit perut saya yang makin bertambah dari semasa ke semasa :)

  ReplyDelete
 5. ya! timaceh semua. perkara yg elok mari kita amalkan. Topup mana yg kurang :)

  ReplyDelete

Nak komen? Haa..sila! sila! :D