31.10.11

Jagalah akhlak diri sendiri dulu



Aku nak share sesuatu. Untuk pengetahuan kita semua. Kadang2 kita terlupa dan kadang2 kita tak pernah tahu pun. Meh baca..



Mengecilkan hati orang adalah berdosa, berkecil hati juga adalah berdosa. Tetapi lebih besar dosanya jika kita berkecil hati. I’m so confused.. Kenapa orang kecilkan hati kita, kita pulak yang berdosa ?? Then I asked my dad what’s that mean.

Ayah: Jika seseorang hina kita, dia berdosa. Jika kita terasa hati dgn penghinaan dia, kita juga berdosa. Tetapi dosa kita lebih besar dari dosa dia.

Anak: Uiikk... Tapi kenapa pulak? Kita tak buat apa-apa pun?

Ayah: Kerana orang yang menghina kita itu adalah peringatan daripada Allah.

Anak: *blur (>,<)'

Ayah: Kenapa kita dihina oleh orang tu? Kerana itu adalah ujian dari Allah. Kenapa Allah hadiahkan kita ujian itu? Kerana DIA nak mengingatkan diri kita yang dah leka dengan dunia. Bila kita berkecil hati dengan orang tersebut, bermakna kita tak redha dengan ujian yang Allah turunkan. Kesimpulannya, kita bukan kecil hati dengan orang, tapi kecil hati dengan Allah.

Anak: Ooooooo... Ook...(n_n)'

Ayah: Lagi parah bila kita pun cerita pada kawan-kawan kita. “Dia dah banyak buat aku macam ni, macam tu…” dan sebagainya. Dan kawan-kawan kita pula akan cerita pada kawan-kawan lain. “Kesian kawan kita tu.. budak tu dah banyak sakitkan hati dia…” jadi keredhaan kita terhadap ujian Allah itu akan lesap.

Anak: *termakan cili . hee (",)'

So, the conclusion is...Jangan mudah terasa hati...Maknanya kita tak redha dengan Allah...Nanti Allah pun tak redha dengan kita...Na’uzubillah...

"Sebenarnya, setiap kali orang memuji kamu...Seharusnya kamu rasa malu. Ucaplah astaghfirullah al-azim kerana orang memuji kamu disebabkan Allah S.W.T telah menutup aib dan kelemahan kamu."


Sumber: Facebook Nasuha Aqilah


12 comments:

  1. bgitu ye.....baeklahhhh puan....!!!

    ReplyDelete
  2. ooo..gitu eik???
    kena berubah sikap la lepas ni..jangan dok sentap2 sangt..
    heheheh

    ReplyDelete
  3. baru nak kecik hati..tetiba terbantut :P

    ReplyDelete
  4. Assalamaualaikum

    Apa habaq anda..

    Menarik entry ini. Alangkah baik mereka contohi peribadi Rasullullah SAW

    ReplyDelete
  5. wah bagusnya peringatan ni.. semoga blogger yang rimas dengan anonymous tak meroyan lagi dengan menulis mengutuk anonymous.

    (saya pun selalu dapat komen dengan anonymous tapi xde isu pun rilex je..)

    ReplyDelete
  6. thanks for sharing.. =)

    ReplyDelete
  7. kita redha dgn ketentuan yg Allah berikan..jgn sekali2 mengatakan kejadianNYa tak sempurna..yg tak sempurna itu adalah sifat kita sendiri..

    salam kenal2 darai mama, jemput singah2 ke blog sana plak.

    ReplyDelete
  8. TIme kasih sebab berkongsi...
    awok baghu bace kat pesbuk tadi....
    same2 le kite berkongsi bende2 baik ni... bukan ape...kite ni selalu lupe...

    ReplyDelete
  9. huuuu
    kene jage ati sokmo la lepas ni kan =]

    ReplyDelete
  10. opps! my wife pon komen kt sini gak...haha so interesting here..xpe PCL dah baca sblm ni kat Fb tp nak juga baca2 kat sini...untuk kinsafan diri kekadang kita ni tak tahu dan kena ambil tahu...sharing is caring !

    ReplyDelete
  11. gud info..

    sharing is caring my dear. ;)

    ReplyDelete
  12. ada sorang tu sikit sikit merungut tentang blogger, now blog die kena block dengan blogger. Ish takutnya... Ya Allah, aku terima dugaan mu dengan tidak merungut lagi..

    ReplyDelete

Nak komen? Haa..sila! sila! :D