23.11.11

Pernah kita dengari ini?




[sharing]


"Aku bukan baik sangat. Tak layak pun nak cakap benda2 islamik ni", kata si A. Nadanya bercampur baur seolah2 mengkritik dirinya sendiri.

"Aku takdela jahat sangat. Jahat2 aku pun, aku pandai solat lagi. Cakap pun takdela jahat2 sangat", luah si B.

"Paling2 kurang pun aku pakai tudung, tak macam ko yang free hair tu", getus si C. Kata2 perlinya memuncak. Terasa puas dapat diluahkan.


Kita sering mendengar perbualan sebegini. Pernahkah kita terfikir, siapa kita untuk menilai kebaikan dan keburukan diri sendiri? Adakah kalimah2 "aku bukan baik sangat", "aku memang jahat pun", atau berbagai lagi kata2 kesat kepada diri sendiri adalah satu kepuasan? 

Tanpa kita sedar, kita seolah2 berlagak seperti tuhan untuk mengklasifikasikan sejauh mana baik atau buruk diri sendiri. Kita memang wajar merendahkan diri dan menjauhi riak, tetapi tidaklah keterlaluan sehingga boleh menggambarkan keaiban diri.

Allah swt menyuruh kita supaya muhasabah diri dan banyak2 menghitung kesalahan sendiri bukanlah semata2 menghitung kesalahan, tapi memperbaiki diri ke arah lebih baik adalah lebih bermakna. By Jannati Baiti

Sama-sama muhassabah diri kita.




20 comments:

  1. penah2..

    selalu buat ayat..
    "aku ni jahat..."

    ReplyDelete
  2. Sengetku sayam: akk pun..huhu. dah baca ni bari tahu..:P

    ReplyDelete
  3. Ramai org mcm ni yg saya kenal Niza..entahlah nak kata apa, tapi membandingkan keburukan org dgn keburukan diri sendiri ni tak elok juga..mcm diri tu jahat tapi org tu lagi jahat sebenarnya..

    Haii juga Niza, tak pe masing2 busy kan..pas ni sy pula yg busy sbb balik kampung malam ni..huhu

    ReplyDelete
  4. da bersepah2 org mcm nehh ~ hehs ~

    http://gegataljari.blogspot.com/

    ReplyDelete
  5. tengah bermuhasabah diri..

    ReplyDelete
  6. sy slalu pndg positif kat sseorg tu tp bila dh tau prngai xsrupa apa yg dpndgkan tuh...


    so,sblm pndg ngatif baik positif dan pndg dri sndri dulu ;p

    ReplyDelete
  7. terima kasih kerana ingat-mengigatkan..

    kdg2 kita tak perasan apa yg kita luahkan melainkan org yg ingatkan..

    ReplyDelete
  8. selalu yer cm nih..ape2 siket..
    *aku nih jht..x cm dia..*
    huhuh...*aku x baek dia..ak sedar sape aku*..
    selalu wat ayt pasrah cm nih..
    mekaseh krn igt kn yep! hehe :)

    ReplyDelete
  9. Manusia

    Saling pertahan diri
    Sedangkan masih banyak yang perlu diperbaiki

    ReplyDelete
  10. ramai orang selalu nak bagitau sisi baik mereka..
    itu satu sebab kenapa kita malas nak perbaiki diri sendiri/.

    ReplyDelete
  11. aku takde la emsem sangat..yang sedang2 sajaaa

    ReplyDelete
  12. Semuga kita hidup dalam keberkahan dan mati dalam husnul khatimah...aminn

    ReplyDelete
  13. biar org je nilai diri kita cmne..segala teguran dan nasihat, kita msti terima dengan dada bidang.. yg penting..aku tidak tau aku jahat atau baik..yg aku tau..aku banduan penjara..haha

    ReplyDelete
  14. jaga diri, hiasi peribadi..memperbaiki diri seadanya untuk menjadi yang lebih baik dan sempurna biarpun kita tahu nobody's perfect..:')

    ReplyDelete
  15. selalu dengar macam ni..
    sama2lah kita bermuhassabah..^^

    ReplyDelete
  16. merenung diri sendiri buat sejenak..

    huhu..

    Tq for sharing.. :)

    ReplyDelete
  17. cubalah buat baik sebaik yg mungkin

    ReplyDelete
  18. bagus enty ni kak,,,boleh share tak???nice entry

    ReplyDelete
  19. muhasabah diri dan cari jalan untuk improvekan diri untuk lebih baik ;)

    ReplyDelete
  20. saya selalu merendah diri.. rupanya tak elok juga kan. sampai keluar keburukan diri...

    ReplyDelete

Nak komen? Haa..sila! sila! :D