14.11.11

Pernahkah anda mendengar soalan ini
[Sharing]

Adakah kita masih boleh menjadi suami isteri di akhirat kelak? Kalau kita lihat di kaca tv, di radio, di dalam filem, sering kali pasangan bercinta menyebut: “Semoga kita berbahagia hingga ke akhir hayat”


Sedangkan kita boleh je kalau nak terus menyebut ayat ini sambil berdoa: “Semoga kita berbahagia hingga ke akhirat kelak”.


Untuk pengetahuan semua, di bawah ini adalah sedikit penerangan yang akan menjelaskan persoalan di atas:


1. Wanita yang meninggal dunia sebelum berkahwin. Wanita yang meninggal dunia sebelum berkahwin akan dikahwinkan oleh Allah SWT di syurga kelak dengan seorang lelaki di kalangan ahli syurga.

Rasullullah SAW bersabda: “Tiada si bujang di dalam syurga” – (HR Muslim). Ini kerana ada juga lelaki belum berkahwin yang meninggal dunia.


2. Wanita meninggal dunia setelah diceraikan & tak berkahwin sesudahnya. Wanita ini juga akan dikahwinkan oleh Allah SWT dengan lelaki daripada ahli syurga.


3. Wanita yang meninggal dunia sedangkan suaminya tidak masuk syurga.  Begitu juga wanita yang meninggal dunia yang masuk syurga sedangkan suaminya tidak masuk syurga, akan di kahwinkan oleh Allah dengan seorang daripada lelaki yang masuk syurga.


4. Wanita yang meninggal dunia setelah berkahwin. Wanita ini akan berada bersama suaminya di syurga kelak sekiranya suaminya masuk syurga.


5. Wanita yang kematian suami dan tidak berkahwin sesudahnya. Wanita ini akan tetap bersama suaminya yang dikahwini di dunia sekiranya suaminya masuk syurga.


6. Wanita yang kematian suami dan berkahwin sesudahnya. Wanita yang kematian suami dan berkahwin lain akan bersama lelaki yang terakhir dikahwininya di dunia tidak kira berapa kali dia berkahwin. Suami yang terakhir adalah suaminya di syurga sekiranya suami itu menjadi ahli syurga.


Rasullullah SAW bersabda: “Wanita adalah kepunyaan suaminya yang terakhir.” by Jannati Baiti

14 comments:

 1. Aku nak pinjammmm!!!!! ehh, nak cilok bleh?

  ReplyDelete
 2. silakan makbed :) mmg utk sharing. sebar2kan.

  ReplyDelete
 3. sharing is loving..
  lau x bce entry ni td, msti xtau..
  huhu..
  :)

  ReplyDelete
 4. thanks..saya sukerrrrr...mudah mudahan saya adalah ahli syurga

  ReplyDelete
 5. suke ayat last

  wanita kepunyaan suami terakhirnye

  ReplyDelete
 6. semoga kami akan kekal bersama sampai ke syurga..:)

  ReplyDelete
 7. nice sharing....suke ayat yang last tu

  ReplyDelete
 8. kakak cantik..

  moga jodohnya berkekalan hingg ke syurga ya..!

  ReplyDelete
 9. oh baru saya tau, wanita adalah kepunyaan suaminya yang terakhir..

  ReplyDelete
 10. oh.baru tahu. hehe. maklumlah blom kawin,hehe

  ReplyDelete

Nak komen? Haa..sila! sila! :D