2.1.12

Tip settle rambut gugur




Assalamualaikum. Aku ada rambut yang cantikkk! Ermm, suka hatilah kan nak puji rambut sendiri pun. Hehe. Kakak aku yang selalu cakap camtu sebab rambut dia tak cantik, ada sikit botak. dengg!! Tapi, rambut aku ni dah lama ada masalah keguguran. Gugur yang melampau2. Kalau setiap kali sikat, boleh la secekak tu tak campur dengan yang aku kutip kat celah2 sikat tu lagi. Kalau mandi pun sama, time syampu2 tu lepas bilas boleh tengok kat lantai bilik air...bersepah rambut.

Masalah yang tak pernah selesai atau belum jumpa jalan penyelesaiannya lagi. Kalau ada pun, semuanya cara2 traditional... guna lidah boya dengan bunga raya putih la dan macam2 petua ada. Nak kena blender bagai. Tapi petua jenis2 tu memang malas betoi nak buat. Kalau buat pun mungkin sekali je, pastu...haghaammm tak buat dah. Malas nak renyah!

Lepas dok gugel2 tadi aku jumpa satu petua yang paling senang kot nak buat. Guna tembikai ja..main tonyoh2 ja kat kepala. Cara nak buat dia macam ni:


[1] Lepas makan buah tembikai, kulit tu jangan buang.
[2] Guna bahagian kulit tembikai yang ada isi putih lepas isi merah yang kita dah makan tu.
[3] Gosok kat kulit kepala, tunggu 30min lebih kurang baru cuci.

Kalau aku buat nak je tonyoh kat kepala sampai puas, pastu pakai shower cap.. esok pagi baru basuh, mandi terus. 

Sapa2 yang ada masalah sama tu, boleh la try. Manatau kot berkesan. Kan? babai.



10 comments:

  1. kalau akak try mujarab...jijah nak cube lah...tehee!!

    ReplyDelete
  2. boleh lah try lepas ni..nak botakk dah pale ni..koh koh :)

    ReplyDelete
  3. penah dengaq jugak tapi tak penah try.ada orang cakap tembikai boleh sejukkan kepala..kot la..:)

    ReplyDelete
  4. Salam sejahtera.Dah berkurun tak ke laman ni.Nampaknya cerita makin thrilling dan hot.Ni pasai rambut ni,kalau saya dah licin depan camana?

    ReplyDelete
  5. nak try lah! tapi sy pn ade masalah gugur.. aritu sampai nak botak dah kepale.. tp pasal saloon tu suruh makan banyak tahu, tempe, soya, kira protein la.. pastu sy cuci rambut pakai conditioner je.. 2 kali seminggu je saye syampu.. skrg alhamdulillah. 4 line botak da takde! ^^,

    ReplyDelete
  6. uit, yg ni nak tau sanagt...dah la memang jnis rambut sikit, nipis...luruh plak..tp x la sampai segenggam..tp sayang la rambut gugur x nak2...bila ikat rambut nampak kulit pala...nnt berlaki buat malu pala botak...

    ReplyDelete
  7. Nak try lar jugak.Sakit jek atie ni tgk rambut gugur tiap2 arie.Kalau selai dua takpe ag.ini.. T.T

    ReplyDelete
  8. aien pown nak try lar nanti..

    ReplyDelete
  9. bole cuba ohoho. tapi kan limau purut pon ok. kelemumur pon ilang.

    ReplyDelete

Nak komen? Haa..sila! sila! :D