29.2.12

29 Februari


Hari ni semua orang bercakap pasal 29 Februari. Ada apa dengan 29 Februari? Nak tau jugak ka? Jom baca hasil dari ketekunan aku mengcopy dari Tuan Wiki! 


29 Februari merupakan hari ke-60 dalam tahun lompat menurut kalendar Gregory. Tinggal 306 hari sebelum memasuki tahun selepasnya.

Mengikut takrif, tahun yang mengandungi 29 Februari dikira tahun lompat. Hanya terdapatnya tarikh ini kira-kira setiap empat tahun dalam tahun-tahun yang mempunyai angka yang boleh dibahagikan dengan empat tanpa baki, seperti 1992, 1996, 2004 kecuali tahun-tahun abad.

Tahun abad, iaitu tahun yang berakhir dengan dua angka sifar (1800, 1900, 2000, dll), bukan tahun lompat kecuali ia boleh dibahagikan dengan 400 tanpa baki. Mengikut ISO 8601, tahun-tahun yang boleh dibahagikan dengan empat tanpa baki kini merupakan tahun lompat, walaupun terdapat cadangan bertentangan yang meluas. Ini bermaksud bahawa tahun 2000 adalah tahun lompat, termasuk 2400 dan 2800, akan tetapi 1800 dan 1900 bukannya tahun lompat, termasuk 2100, 2200 dan 2300.

Oleh sebab itu, hari lompat tidak semestinya jatuh pada hari Ahad. Sebagai contoh, sekiranya 29 Februari jatuh pada hari Ahad, anda boleh menjangka bahawa ia juga akan jatuh pada hari Ahad sekali lagi selepas 28 tahun. Akan tetapi sekiranya adanya tahun abad dalam tempoh 28 tahun tersebut, pola ini akan diganggu.

Kalendar Gregori mengulang diri setiap 400 tahun, dan terdapatnya 97 hari lompat dalam tempoh tersebut. Oleh sebab 400 mempunyai baki apabila dibahagikan dengan 97, hari lompat tidak boleh jatuh pada hari yang sama dengan sama rata.

Hari lompat jatuh 13 kali pada hari Ahad dalam tempoh 400 tahun kini, dan oleh sebab itu, terdapat hari lompat pada hari Ahad setiap 30.8 tahun. Sebaliknya, hari lompat jatuh pada hari Isnin 15 kali dan merupakan kira-kira sekali setiap 26.7 tahun.

#Aku masih blur!

8 comments:

  1. kawan befday 29/2.. kesian dia sambut 4tahun skali...

    ReplyDelete
  2. ade member sy sorang birthday tahun lompat...haha...cian nyer...tapi pikir2 balik,barulah betol2 special kan time besdayy tu!hehe :P

    ReplyDelete
  3. Hahahahah! Hari nie mmg hari yg rare!

    ReplyDelete
  4. kawan saya ada lahir 29 feb..haha tak tau nak sambut bzday 28 feb / 1 mac

    ReplyDelete
  5. wahhh...hbat btul fakta ni...btw,sian spe yg lahir 29/2..4 taun skli bfday die..hehe

    ReplyDelete
  6. jom lompat2 jom..masa study dulu nk kira interest rate pun jadi lain kalo ada tahun lompat hahaha poning den

    ReplyDelete
  7. oh..tak mesti 4thn sekali ya..

    tak berapa faham, tapi takpe..just follow the calendar. hehee..

    ReplyDelete
  8. Ahah..masih pening lg ni kak..


    Kak comei Yana tag K.Niza di hari yang berbahagia ini ya..hehehe

    http://prettywrite.blogspot.com/2012/02/bayar-hutang-jawab-11-soal-11.html

    ReplyDelete

Nak komen? Haa..sila! sila! :D