1.2.12

Akibat makan lempeng sorang 2 keping yang kononnya bulih kenyang!!



Kisahnya pagi tadi, aku terlajak tidur. Patutnya 5 setengah dah bangun mandi. Tapi disebabkan subuh waktunya sekarang ni dah makin lewat jadi aku ambil keputusan pukul 6.10minit je baru nak bangun mandi. Tapi aku kalau dah terjaga kemudian tidor balik, memang kena letak je jam loceng atas dada. Kalau tak buat gitu makanya takkan sedar. Tapi aku terlupa yang aku dah 'off' kan jam loceng tu masa dia terjerit2 suruh aku bangun pukul 5setengah tu. Sampai ke sudah tak bunyi. Deng!!

Alarm henset pun aku on jugak tapi asal dia berdering je kat tepi bantal, pantas aku tekan snooze cepat2. Bising ahh! Snooze tu pulak aku set 3minit 3 kali. Dan akhirnya aku tertekan snooze yang ke3. Yang akhir sekali. Tekan kemudian teruskan tidur. Bukan sengaja tidur tapi langsung tak sedar sebab mengantuk ya amats! dengan setan dok beratur berjela2 kat mata. Padahal azan dari masjid depan rumah dah berkumandang pun tak dengar, setan tutup lube telingo aku keww? Kalau hari cuti, aku tak on alarm. Kira otometik bangun bila dengar azan dari masjid depan rumah. Memang kuat dan jelas kedengaran. Tapi pagi tadi TIDAK!! Ohmaiii!

Tahu aku sedar pukul berapa?? 7 setengah beb! Patutnya 7 setengah aku dah ada kat traffic light Bukit Gedung, Penang. Sikit lagi nak sampai tempat keja. Tapi pagi tadi 7 setengah aku baru dok gosok2 mata tengok jam!! Terus terkulat2 gelabah, panik. Tapi sepantas kilat idea mai. Terus SMS kat no fon opismet aku.. "Pozi, tolong buka opis...aku sakit kepala, tak larat nak bangun la! Lewat sikit aku masuk pagi ni k." Idea tu memang dah tersedia dalam palotak aku kot tiapkali terlewat bangun. Cumanya kalau pagi tadi sakit kepala, yang akan dtg mugkin sakit perut, sakit gigi, tayar keta aku tiba2 kurang angin la, aku dah otw ni tapi tertingal beg duit plak kat rumah...lesen, ic semua tak bawak ni, aku patah balik rumah sat! Yang pasti semuanya melalui SMS je. Haha! Lagi2 bila aku teringat yang bos aku out station pagi ni. Pi miting kat KL. Fuhhh, lega!!

Tapi korang nak tahu tak, sebab apa la mengantuk sangat tu??? Takkan pasal makan lempeng panas cicah kuah gulai ikan je?? Kononnya bulih kenyang la makan lempeng sorang 2 keping tu. Tapi tak sedar perut laki bini sama je malam2 nak nasi jugak baru bulih kenyam gitu.

Kejadian malam sebelum pagi:
Memang sedap ahh makan lempeng cicah kuah gulai sambil2 tengok Vanilla Coklat. Suka! betul2 jatuh cinta kat Amir tu...eh? Laki aku taktau kot! Haha. Tengok dengan cik abam. Nampaknya cik abam aku pun layan best je cerita tu..siap gelak2 lagi.

Tiba2 pukul 11.30 aku terdengar suara halus dihujung telinga........

"Yg, lapaq nasi dak??" Suara laki aku garau gitu pun boleh kata haluss? Ohmaii.

"Eh, pasaipa tanya sayang plak? Tak cakap pun lapaq nasik" aku jawab, padahal terasa nak nasi tu tapi takmo la cakap sebab dah lewat.

"Lapaq nasi ni..jom ahh keluaq makan!" - cik abam


"Jomlah, syg pun lapaq gak ni" - Aku

Aku rasa itu kot sebabnya. Sebab aku ni kalau makan lewat pastu balik terus tidur, esoknya memang berat la nak bangun pagi. Untuk tahun ni, aku tak aktif pulak memasak macam tahun lepas. Sekarang ni asyik tak larat je bila balik keja. Harap esok tak kot, sebab baru lepas makan prosperity begeeer.Tak serikk!!







11 comments:

  1. haha x manis la kak klu nk bangun tido pon kena guna jam loceng..ni msti hasbeng akk yg sllu kejutkn??haha

    ReplyDelete
  2. makan lempeng je mana kenyang kak

    hehe

    ReplyDelete
  3. makan nasi sebelum tidoq mmg buat perut dan mata jadi berat

    ReplyDelete
  4. kalau jadi macam sy salah kunci jam lagi la haru nasib baik masih ontime lg g keje...

    ReplyDelete
  5. nk tiru idea ni la...adoyai hang pi tibai mlm2 mmg lena la~

    ReplyDelete
  6. Wah! Klu sy la lambat mcm tu, mst nangis mengenangkan kat KL nie jln jam mcm ape!

    ReplyDelete
  7. properity burger tu menarik!!


    rasanya mmg tk sedap kot buah lemba tu, tak igt just igt tang rasa manis kalau minum air kosong tu ja..

    yup, saya org sik :)

    ReplyDelete
  8. hehehehehe lain kali jgn tekan snooze,hehehe rara pon kalau tekan mmg sah lah lewat.

    ReplyDelete
  9. hahah pekena lempang kdg2 sedap juga :p haha

    ok.tp mkn tu je,mmg xthn perut la.
    untung la hubby ajak makan :p

    ReplyDelete
  10. nasik tu pulak ada kari mamak..kan??mau tak lentok..hehhe

    ReplyDelete

Nak komen? Haa..sila! sila! :D