20.2.12

Maafkan Semua Orang Sebelum Tidur


Sikap pemaaf diserasikan dengan hidup berkasih sayang. Jadi "maafkanlah semua orang sebelum tidur"Itu antara adab-adab tidur yang diamalkan oleh Rasululllah s.a.w.

Tidur adalah waktu rehat bagi manusia. Tidur juga adalah 'mati' yang sementara. Sebelum kita menutup mata dan merehatkan badan setelah seharian melakukan pelbagai kerja dan aktiviti, disarankan kita bermuhasabah diri dan memaafkan sesiapa sahaja yang mungkin ada kesalahan dengan kita.

Mengapa?

Kerana hari esoknya belum tentu lagi kita masih hidup, maka biarlah kita pergi tanpa ada sangkut paut dengan sesiapa pun. 

#Aku maafkan kamu!

24 comments:

  1. mintak maap...

    iskh iskh iskh..

    ReplyDelete
  2. mintak maaf jgk naaa kalo tekasaq mana2....slmt mlm

    ReplyDelete
  3. eceh, dgn awak takda mendanya. hepi kot ya. gudnite

    ReplyDelete
  4. mintak maaf na kot2 ada terkasaq bahasa dalam mengomen..:)

    ReplyDelete
  5. setuju sangat! sebab kita tak tahu hari esok adakah kita masih mampu bernafas :)

    ReplyDelete
  6. indeed..kalau berdendam lg pun...xelok untuk kesihatan...

    ReplyDelete
  7. keraih sungguh hati boleh maafkan org lain.kecuali 2 org tu. minta maaf ye kak

    ReplyDelete
  8. maafkan semua org.....jom bermaaf-maafan..bukan time raya je...

    ReplyDelete
  9. setiap org mesti memaafkan org sekelilingnya.... sedangkan Nabi maafkan umatnya....

    ReplyDelete
  10. fadzilah kamsah selalu sarankan perkara ni

    ReplyDelete
  11. betul tu... maafkan saya juga ye!

    ReplyDelete
  12. btol tu..sblm tdo.. maafkanlah sesiapa saja.. maafkan saya juga ya :)

    ReplyDelete
  13. betul tu...mintak maaf niza kalau ada komen yg mengguris hati.:)

    ReplyDelete
  14. Takde istilah....TIADA MAAF BAGIMU.

    If tak....sure idup sy tak tenteram. Oh...

    ReplyDelete
  15. maafkan..bererti kita melepaskan.
    jiwa rasa tenang lps tu.

    *selalu maafkan akak ya, kot ada kata2 akak yg niza tak senang.

    ReplyDelete
  16. akak pun nk mintak maaf banyak2 kat niza..td pn rasa nyesal post entry..ntah2 ada yg terasa..nyesal sungguh2.. :(

    ReplyDelete
  17. sedangkan Nabi ampunkan umatnya....Inikan pula umatnya sendiri

    ReplyDelete
  18. yana time nak tidur mesti flashback semua n try to maafkan semua org yg buat sakit hati..bangun esok kalau teringat mesti nak marah balik..haha..caner gtu..

    ReplyDelete
  19. Minta maap juga sbb lambat melawat Niza, :) syukur pagi ni masih sempat dtg ke blog ni hehe....

    ReplyDelete

Nak komen? Haa..sila! sila! :D