8.3.12

Laksa Sarawak


Hari ni kita bercerita pasal Laksa Sarawak. Aku ni asal nama dia laksa je, semua aku sedap. Rupa-rupanya ada kawan-kawan yang belum pernah cuba laksa sarawak ni kan. Aku pun sebelum makan laksa sarawak ni dulu pun, jakun jugak. Makin terserlah kejakunan aku, bila tengok laksa tu tak serupa langsung pun macam laksa kedah, laksa penang. Yang aku nampak macam 'bihun kari' je pun sebab guna bihun.

Aku mula makan laksa sarawak ni tahun 2003, masa tu aku dok sebilik dengan 2 orang kawan yang berasal dari sarawak, Syuhaida dan Rosmah. Depa berdua ni la yang ajar aku masak laksa sarawak. 

Kalau ikutkan lepas balik dari hantar mentua kat airport kemarin, nak masak lah laksa tu. Tapi taktau cemana, sepanjang perjalanan balik tu kepala entah melayang ke mana2 dah... sampai terlupa nak singgah kat kedai beli bahan-bahan nak buat laksa tu. Dah masuk dalam rumah lalu kat dapur nak ke bilik belakang, baru teringat lupa nak singgah kedai. Lepas tu suruh cik abam pi kedai, dia kata tak larat dah nak keluar, penat sangat. Aku  lagilah malas nak ke kedai tu. Hrmm..alang2 dah terlupa, baik takyah buat lah...'malas' pun apalagi, cepat2-cepat la dia ambik tempat. Huhu

gambar google

#Dah terlioq nih.

23 comments:

  1. suka makanan jenis laksa ni
    teringin nak rasa laksa sarawak

    ReplyDelete
  2. sy pn penggemar tegar laksa...tp laksa sarawak ni mmg xleh msuk tekak sy ...huhuh...

    ReplyDelete
  3. bila nak pegi sarawak nak rasa laksa sarawak pulak huhuhu

    ReplyDelete
  4. tengok macam binun soto pun ada..:)
    bezanya ada udang je..
    hehehe

    ReplyDelete
  5. sedapppp laksa sarawak ni ;D Lagi-2 sambal belacan tu :D

    ReplyDelete
  6. Oh..ingat nk tayang yg dah buat...

    Akak blm terliur sbb blm mkn yg sdp lg..

    ReplyDelete
  7. ooo..kuah dia color itam eks, nampak sedap sungguh..mana nk p cari..ni kalo pegnant sure ngidam..huhu

    ReplyDelete
  8. tekak azzah x boleh terima laksa sarawak n laksa johor..lain beno ngan laksa utara..

    ReplyDelete
  9. wah.nyum2..cm sedop jek..kt mne bole dpat eh..lydia orang batu pahat ni...

    ReplyDelete
  10. alaaa..buatla cepat kak..tak sabar nak tengok ni..resepi sekali eyh..wlupun boleh google tp nak taw gak resepi akak..hikss..

    k.niza pernah tak cuba laksa ikan sekoq tu?aduh yana dah tpengaruh ngan akak la ni td tgok kat kosmo dah mengidam2 laksa..huhu

    ReplyDelete
  11. linda pun suke makan laksa..tapi tak pernah lagi try laksa sarawak..:)

    ReplyDelete
  12. haaa....rindu nya nak mamam laksa sarawak ni...da lama xmakan... >_<

    ReplyDelete
  13. gmna ya rasanya ,, pingi coba tuch :)

    ReplyDelete
  14. salam kenal semua yah :) http://insanicita.blogspot.com/2012/02/apalah-arti-sebuah-ciuman-dibanding.html

    ReplyDelete
  15. nyummyyyy...terasa nak telan je gambar tu..kekekeke

    *follow ea~

    ReplyDelete
  16. laksa x berapa bekenan sgt..tp wife sy cukup mau ni

    ReplyDelete
  17. best ni laksa sarawak ni

    ReplyDelete
  18. Kalau nak beli Pes Laksa Sarawak Haji Manan, boleh order online jugak , call suppliernya Iskandar 019-8299460 atau email ke iskandarudin@yahoo.com. Kalau nak order dalam Fb pun dapat juga, masuk ke Page Laksa Sarawak Haji Manan dan hantar mesej untuk order. Jom laa kalau nak merasa Laksa Sarawak di rumah sendiri.

    ReplyDelete
  19. Sy nk beli pes laksa swak... Kt johor ada supplier x?

    ReplyDelete
  20. Sy nk beli pes laksa swak... Kt johor ada supplier x?

    ReplyDelete
  21. Sy nk beli pes laksa swak... Kt johor ada supplier x?

    ReplyDelete

Nak komen? Haa..sila! sila! :D