12.4.12

Aku pun cemas jugop walopun tak rasa gegaran tu kemarin

Petang kemarin masa orang tengah heboh pasal ayaq akuarium berkocak, komputer bergerak, dapoq gas berjalan... aku tengah tidoq time tu. Pukul 5 kawan aku yang tengah dok bersoping kat Queensbay Mall sms tanya aku `kat Kulim ada gegaran tak?' Sebelum tidoq aku dah tengok berita kat TV3 pasal gempa bumi kat Acheh tu. Eh, ini kalau tanya pasal gegaran mesti kat Penang kena punya nih. Cepat-cepat on facebook, tudiaaa melambak2 orang post pasal gempa bumi. 

Dalam kepala otak aku, masa tu hanya pikir....'esok cemana nakpi keja ni? ke takyah pi keja eh? Kalau jadi pi keja, nak lalu ikut jambatan ke nak naik feri?' Yelah, sapa tak bimbang oii...kat blog pun orang dok pakat post pasal 'tsunami dijangka akan melanda Georgtown pukul 9.11pm'. Ingat tak gerun ke bila baca macam tu, tambah2 nakpi keja nak kena menyeberang laut plok. Fuh, ajegila ahh kome... kalau tetiba ombak besar datang rempuh jambatan p.pinang tu, cemana? Jangan ingat aku melawak dengan benda-benda gini pulak tapi itulah yang aku pikir selalu. Lagi-lagi masa tersangkut jem kat atas jambatan tu. Kadang-kadang aku tengok laut tu dan mulalah aku pikir bukan-bukan...'kalaulah tiba-tiba jambatan ni runtuh...' dan 'kalaulah tiba-tiba ombak besar....' Huiiiii..takut! Istighfar terus sepanjang atas jambatan tu tahu?

Mujur lepas tu diorang umum pasal amaran tsunami ditarik balik. Lena aku tidoq tapi yang kalutnya pagi tadi, terjaga je dari tidoq aku terus gagau bawah bantal cari remote tv. Buka tv, nak tengok kot2 ada berita pasal gempa bumi lagi ke tak... kalau 'ada apa-apa' aku ingat nak sambung je tidoq kejap 5 minit ;P. Sebelum pi keja tadi aku siap mintak maaf, mintak ampun dari rambut sampai ujung kaki, mintak halal makan minum siappp kat suami aku. Naik risau laki aku, yelah sebelum ni cium pipi cium tangan je. Hehe. Sebagai persiapan, takut apa-apa jadi kat aku tengah jalan. kan.

Tadi ada lagi kan gempa bumi kat Acheh, kali ni ada yang terkorban. ;( Jangan kita putus doa, teruskan.. mohon dijauhkan dari malapetaka, bencana dan seumpamanya. Sebelum tu, meh baca "Tidak Semua Musibah Beerti Kemurkaan". Wallahua'lam...sekadar berkongsi.


17 comments:

  1. ciom tangan ciom pipi je?haha..ok sori melawak bodoh plak~

    Err,akak tak rase gegaran tu?pelik nau. Bkn utara cam rase ke smlm?tapi mmg lega kn amaran tsunami ditarik balik.

    ReplyDelete
  2. tu la cuak jugak semalam..alhamdulillah dah takde pape :)

    ReplyDelete
  3. cuak kak semalam.
    status fb twitter lg xmenahan -.-
    ya Allah.xtahu lah.mampu doa.

    ok,terjah nak baca

    ReplyDelete
  4. kat rumah akak memang terasa saNGT.sampai penghuni2 flat depan umah akak ni berlari turun la.

    ReplyDelete
  5. harap sahabat jiran slamat hendaknya..

    ReplyDelete
  6. Doakan keselamatan mereka kat sini dan moga kita dijauhi dr musibah seumpama..mmg cuak jg kawan2 dr p.pinang kecoh smalam..

    ReplyDelete
  7. memang mncemaskan bila semua orang dok pakat update status rasa gegar2 sume..dlm ati mula berbisik, ni dh kira kes serius ngat nih...tapi yg paling besh sume orang dok pakat tinggalkan apartment, sy dengan rasa seronok online time tu tanpa rasa apa2...

    ReplyDelete
  8. semoga semuanya selamat. amin...

    ReplyDelete
  9. aku pun sama x rasa apa2 sebab dok tidoq kul 6 ptg baru bangun

    ReplyDelete
  10. papa mifz pun tak raso sebab tgh lena tidur time tuh...

    ReplyDelete
  11. Kalo tgh tdo syok la kan tak rasa apa2..ya lah yana baca pun tringat kat jambatan penang tuh..pnah lalu kan..so dpt rasa jgk keseraman mcm yg akak kata tu..huhu..mudah2an kita semua dijauhkn dari bencana..

    ReplyDelete
  12. hehe..akak dgn suami dah siap ada pjanjian 'auto maaf'. kalau salah sorang mati, automatik maafkan segala dosa..^__^

    ReplyDelete
  13. Tiada pula dengar berita tentang ada yang terkorban tu...

    Nisa'

    ReplyDelete
  14. 1st time rasa gegaran kt malaysia..klu kt jepun dulu mmg kerap sgt

    ReplyDelete
  15. oh myyy teringat tahun 2004 dulu...masa festime merasa gini...hehee

    ReplyDelete
  16. Hmm..sama la kita..saya pun terfikir camna nak g keje kalau jambatan tutup..nak naik feri confirm jammed,sesak...takut gak kalau feri terbalik..huhu

    ReplyDelete

Nak komen? Haa..sila! sila! :D