11.5.12

Aku petik ayat: Dr Zubaidi Hj Ahmad

Ketika diberikan nikmat masa dan kesihatan, kita sering menganggap remeh untuk membuat pilihan menjadi manusia terbaik.

Kita biasa menangguhkan masa untuk bersenam. "Esok sajalah.."
Kita biasa menangguhkan masa untuk menjaga pemakanan "Esok sajalah.."
Kita biasa menangguhkan masa untuk membuat pemeriksaan kesihatan kita "Esok sajalah.."

Bila kita sakit, kita tidak lagi diberikan pilihan. bahkan kita dipaksa untuk membuat perubahan.

Ketika itu, barulah kita terfikir, "kalaulah saya bersenam, menjaga makan dan membuat pemeriksaan kesihatan dulu..."

Tetapi sudah terlambat ketika berlantar di kerusi menjalani haemodialysis. Sudah terlambat ketika menunggu masa untuk dibedah jantung...

Jangan salahkan takdir. Kita yang memilih untuk bertangguh.




#Salam jumaat dan selamat beramal =D

9 comments:

  1. kan..sekarang sedang meratapi kesuntukan masa menyiapkn tesis n project..doakan saye sempat buat semua kak..sangat sempit sekarang ni..padan muke suka bertangguh..

    ReplyDelete
  2. kalau la saya bersabar....hehehe.

    suka bertangguh tu sikap yg melalaikan.harap2 xbertangguh untuk buat revision tuk final exam next week.

    ReplyDelete
  3. saya sangat suka entri ini. buleh kah pinjam?

    ReplyDelete
  4. betul2..
    lepas tu jangan nak salahkan oprang..tapi biasanya kita salahkan orang lain..hehehe

    ReplyDelete
  5. alamk..ni makan main belasah jer..makin tu ni makin kurang metabolisme...

    ReplyDelete
  6. sangat setuju dengan entry ni. kadang2 kita lupa, kesihatan adalah satu nikmat dari Allah S.W.T yang perlu disyukuri...

    ReplyDelete
  7. dok sat sat tu lah yg melemahkan kita

    ReplyDelete
  8. selagi masih sehat, hargailah dan sayangilah tubuh badan kita kan

    ReplyDelete

Nak komen? Haa..sila! sila! :D