3.5.12

Untuk suami isteri saja :)



Cara untuk tetap dengar luahan hati suami/isteri kita ialah beritahu dalam hati "ini perkara yg menarik" atau "ïni perkara yang penting" walaupun sudah diulang-ulang beberapa kali. Jangan katakan "sudah dengar banyak kali" kerana akan menyebabkan suami/isteri yang bercerita akan hilang mood bercerita. Bila kita rajin mendengar keluhan isteri yang berulang, dia akan gembira dan lauk tengah hari InsyaAllah rasa lebih sedap.
-Dr Zubaidi Hj Ahmad-



18 comments:

  1. boleh ambil tips ni untuk bakal pengantin seperti saya..hik3

    ReplyDelete
  2. kadang2 dengan kawan2 pun kalo asyik cerita benda yang sama boleh naik muak fed up juga..haha

    ReplyDelete
  3. Suami atau isteri adalah tempat berkongsi semua cerita......

    ReplyDelete
  4. bagus untuk org laen jugek ni. hehe. cara memupuk semangat menjadi pendengar yang baik. hehe

    ReplyDelete
  5. Hmmmmm saya belajar benda yg baru..heheheh

    ReplyDelete
  6. bagi kesan pada lauk tengahari ye??
    heheh..tapi betul tu..kalau mood isteri tak baik
    rasa nak masak pun malas..silap2 sampai je sms..
    "abg makan kat luar je la..kita tak masak.."
    heheh

    ReplyDelete
  7. kadang2 suami lupa dia dah pernah cerita,selalu saya pura2 tau ending ceritanya..:)

    ReplyDelete
  8. mmg biasa akak suka citer ulang2..tapi suami tadah telinga jugak.

    ReplyDelete
  9. panduan yg berguna nih..baru tadi puji kuah kurma sedap hehe

    ReplyDelete
  10. sy nak kwin,baru boleh bermain dengan ayat ni kak.hehehe

    thank share^^

    ReplyDelete
  11. memeang setiap hari dengar cerita wife

    ReplyDelete
  12. kat marka bleh gak kot..haha

    ReplyDelete
  13. boleh tegur benda tu dah diulang tp dalam nada gurauan..
    tp tetap kena dengar..anggaplah itu saat2 indah..sisa2 waktu yang sedikit antara kita dan dia di dunia yang fana ini... tetiba je monolog..ni kalo laki akk dia bowing la ni.. :)

    ReplyDelete
  14. Untungnya berjauhan nie..hubby ceritalah apa saja..dah dengar pun saya sanggup dengar lagi..dia pun sama..kadang2 sama2 tergelak sebab terperasan benda tu dah citer dah..huhuhu

    ReplyDelete
  15. 'dia akan gembira dan lauk tgh hari akan jadi lebih sedap' - tergelak seketika...hehe

    ReplyDelete
  16. isteri yg baik adalah untuk suami yg baik.

    ReplyDelete
  17. suke bercerita berulang² nasib baiklah suami pendengar yg setia.. sekarang amir pulak yg berjangkit suke bercerita berulang² hihihihi......

    ReplyDelete

Nak komen? Haa..sila! sila! :D