21.12.12

Gaji dan elaun

Geleng-geleng kepala saya bila dengar keluhan seorang kawan pasal pengasuh anak. Katanya, tiap-tiap bulan ada je pengasuh mintak itu, mintak ini, nak macam tu, nak macam ni. Dari bulan ke bulan harga makin naik. Dari RM200 ke RM250 ke RM280 ke RM300 untuk seorang baby. Hantar ke tak hantar bayar kena penuh. Itu tak kisah la. Tak cukup dengan upah RM300 disuruhnya pulak mak si baby ni masakkan bubur baby siap-siap kat rumah. Katanya, dia tak sempat nak buat sedangkan baby tu je yang dia tengah mengasuh sekarang dan anak-anak dia sendiri dah sekolah belaka. Timbul masalah buat si mak baby yang terpaksa bergelut dengan masa setiap pagi untuk uruskan anak-anak. Mana nak hantar along, angah pegi sekolah lagi tatkala si bapa takda kat rumah sebab duty 24jam. Nak siapkan bubur lagi. Dengan mak pun terpaksa berkejar masa nak masuk baris PT pagi pukul 7 kat tempat kerja.

Baik ambik bibik! Takyah nak kalut camni. cadang saya dengan mudahnya. Hehe!

Dia tahu, tahun depan gaji dan elaun naik! Haihlah! biarpun kerja mengasuh je tetap kena ikhlas, jangan fikir duit je. Kalaulah mak budak tu pi cari pengasuh lain kang.... langsung awak takda gaji!

11 comments:

  1. kdg pengasuh cmni, propa je lebih, duit nak byk2 jaga baby nk xnak jer..lg parah bila nnti x pasal2 baby kena pukoi..mlmpau sgt dh bg beratus2 tp bubur pon nk suh ibu baby yg masak..

    ReplyDelete
  2. kalo ambik orang gaji, berapa pulak standet harga?

    ReplyDelete
  3. cari bby sitter hat lain lah
    demanding sgt la kan

    ReplyDelete
  4. CARI JE ORANG LAIN..
    RAMAI LAGI BOLEH JAGA..

    ReplyDelete
  5. assalamualaikum.. singgah sini..

    baik hantar nursery ...
    saya pun dah pernah terkena psl pengasuh ni....
    tak sangka dia buruk² saya blkg saya ....
    sedih sgt nak cerita.. tp x pernah kongsikan kat blog, cuma jadi pengajaran buat saya dan keluarga.. sebab mak pun jaga anak org tp x pernah berkira...

    ReplyDelete
  6. kdg2..setengah dr gaji nk kena bayaq kat pengasuh

    ReplyDelete
  7. hantar je ke pengasuh lain..banyak demand pulakk kan

    ReplyDelete
  8. Sy berpengalaman jg budak...now sy jg 2 org budak sorg 4 thn rm 200 jga dr kul 7 pg-5ptg...budak ni slow cikit tp sejak tggl dgn sy dia dah x pakai pempers dan pandai berckp n pdi berdikari.Yg sorg lg umur 2 1/2..sy jga dr kul 5 ptg-8pg...lebih kurang 15hrs sehari...rm350.mak dia keja shif 12j....purata sebln sy jga 300j...so 1j-rm1...rm50 utk kos mkn minum...cuti x menentu...

    ReplyDelete
  9. Sy berpengalaman jg budak...now sy jg 2 org budak sorg 4 thn rm 200 jga dr kul 7 pg-5ptg...budak ni slow cikit tp sejak tggl dgn sy dia dah x pakai pempers dan pandai berckp n pdi berdikari.Yg sorg lg umur 2 1/2..sy jga dr kul 5 ptg-8pg...lebih kurang 15hrs sehari...rm350.mak dia keja shif 12j....purata sebln sy jga 300j...so 1j-rm1...rm50 utk kos mkn minum...cuti x menentu...

    ReplyDelete

Nak komen? Haa..sila! sila! :D