30.9.12

Petikan ayat: Dr Zubaidi Hj Ahmad


  • Seorang wanita yang diuji dengan kerenah suami bertanya pada saya. "Sampai bila saya mahu bersabar?" Bersabar bukan diukur dengan masa. Ada yang bersabar berbulan-bulan, ada yang bersabar bertahun-tahun. Sabar harus diukur dengan perubahan dan kejayaan. Bersabarlah sehingga berjaya dan ada perubahan. Setiap orang yang diuji dengan sakit dan masalah harus bersabar. Tidak rugi orang yang bersabar, di mata manusia dan di sisi Allah.

  • Seorang wanita bertanya kepada saya resepi untuk mengubati rasa kecewa kerana pengorbanannya selama ini tidak dihargai dan rakan sendiri menikam dari belakang. Saya menjawab "perbaikilah niat kita" kerana niat yang IKHLAS dan melakukan kebaikan tanpa mengharap balasan paksi kekuatan jiwa. Orang ikhlas tidak memperdulikan sama ada dia dibalas dgn pujian, penghinaan atau sindiran. Jangan putus asa dari melakukan kebaikan, kerana musuh kita mahu melihat kita berhenti melakukannya. Kita tidak perlu mengharapkan pengiktirafan mereka.


Selamat beramal :)

Instagram | Twitter

Cuma nak bagitahu korang aku dah lama ada Twitter, dan Instagram ni kira baru tak baru juga. Cuma satu je aku tak ada, eh bukan takda tapi kureng ada follower. Kalo ada pun followers yang ada sekarang ni, macam tak mesra rakyat sangat la. Jadinya  bila tak mesra rakyat tu macam suram je timeline aku kat twitter tu, tweet sesorang meroyan pun sorangsorang. 

Pendek kata nak cari kengkawan yang mesra pengguna gitu. Eh, senang cakap.. meh la follow aku beramai-ramai. Muahaha.


Gambar ni sengaja ambik kat sebelah tu je. Mana la tau kot ada yang tak nampak. Hehe. Nak follow? Tekan je kat sebelah tu k. :)

28.9.12

Wajib ke buat entri ni?


Sebab kerja, tak dapat nak tengok bajet 2013 kat tv. Pukul 5.10 baru masuk dalam kereta nak gerak balik rumah. Sempat la jugak dengar separuh lagi pembentangan bajet tu tadi kat radio. Selalu bila hari jumaat je terkocoh-kocoh gelojoh tak senonoh memandu sebab nak cepat keluar dari pulau, nak elakkan dari tersangkut dengan jammed kat atas jambatan. Tapi hari ni cool pulak aku drive, sedar-sedar je dah sampai. 6.30 pulak tu baru sampai, gila slow. Kan bagus gitu!

Tu pun sebab nak dengar pasal 'bonus'. Semua orang kot tunggu pasal bonus tu kan? Apapun, hati sangat gumbira. Insentif khas + bonus. Rezeki lagi. Alhamdulillah :)

24.9.12

NuffnangX. Saya sudah, anda?

Semalam buka Nuffnang, saja nak tengok BE ada lagi ke tak sebab sekarang ni kan dah jarang buka blog apatah lagi nak update sekerap mungkin, macam dulu. Alhamdulillah, rezeki dari Nuffnang masih kencang nampaknya. Aku sendiri macam tak percaya bila BE tu belum lagi berhenti dapat sejak bulan Mac lagi sampailah sekarang BE silih berganti, masih galak menari-nari kat blog aku. Alhamdulillah, terima kasih bebanyak Nuffnang. Dan cadangnya hujung bulan ni nak cashout la. Tapi amount tu takda la banyak mana, cukup-cukup sudahhh. eh, cukup-cukup makan je.

Laa, panjang lebar plak cerita pasal BE. Sebenarnya nak cerita pasal NuffnangX ni haa. Aku tak pasti la samada korang semua dah lama sign up dengan NuffnangX - Social Blog Stalking tu ke tak tapi aku baru perasan kewujudan dia semalam masa buka Nuffnang. Masa nak log out Nuff tu macam terperasan ada notification kat hujung tu so aku pun klik la. Aku ni plak jenis takleh nampak apa, semua aku nak tekan semua aku nak tau semua aku nak try semua aku nak ada semua aku nak dulu!! Orang len kemudian.. Hehe.


Mula-mula tu macam pening jugak dengan NuffX ni tapi bila lama sikit macam dah boleh paham sikit-sikit la fungsi atau misi atau matlamat NuffX ni. Apa yang kepalatak aku ni paham, macam ni la lebih kurang:

  • Boleh follow mana-mana blog yang kita suka, boleh search url blog yang kita nak follow tu. Taip nama pun leh kuar dah kot. Contoh: Niza Romli. Muehehe
  • Bila kita update blog, entri baru tu otometik masuk dalam NuffX tu. Wahh, ajaib. Takyah susahsusah dah copy paste url macam nak ping kat facebook tu. Buat genyahh.
  • Ada button conversation, boleh sembang-sembang. 
  • Boleh follow blogger dari seluruh dunia untuk tambah kenalan.
  • Lebih kurang macam Google+, boleh komen-komen kat entry blog yang kita follow.


Apapun, sebelum tu kena Claim Blog dulu. Tujuan dia untuk mengesahkan yang kita ni pemilik tepat blog tu. Lepas tu kena add code NuffX letak dalam blog kita. 

Yang syioknya, ada aplikasi NuffnangX ni untuk pengguna iPhone dan Android. Lebih syiok, apabila apps tu boleh dimuat turun secara percuma.

Dengan NuffnangX kita boleh dapat duit jugak. Sangat menarik! Cemana cara? Terjah sini http://thesearch.nuffnangx.com.

Apalagi? Jom kawan dengan kita. Kita ada NuffnangX dah, meh follow meh.

22.9.12

Puding pisang berkastard..yami yami!

Petang je mesti lapar. Itu biasa. Kalau kat ofis, asal petang je mesti beli goreng pisang, takpun cekodok, takpun goreng cempedak atau cucur udang letak penuh atas meja. Itu pun biasa. Tapi bila kat rumah, memang tak biasa langsung nak keluar rumah petang-petang cari makan bila 'laparkan' sesuatu. Kalau terliur jugak, dapur ada. Apa tekak nak, mesti jadi punya. 

Bab makan, memang takdak kompromi! heh3

Takkan tak terliur kot!

Oleh itu, pada petang tadi telah tersiapnya satu makanan yang amat dasyat sedapnya! Puding Pisang Berkastard. Nak cuba? Nanti dulu,  nak cerita dulu satgi baru boleh bagi resepinya.

Ini kali kedua aku buat puding pisang ni. Kali pertama buat, dah lupa! Sebab memang takdak dalam blog ni.  Buku resepi aku memang melambak. Puas belek-belek tadi, baru terjumpa resepi ni. Senang je pun nak buatnya. 10x kelip mata je. Percayalah. Muehehe.

Bahan: 
Pisang Berangan (pisang berangan je paling sedap untuk buat puding ni)
Butter
1 tin susu cair*
2 biji kuning telur*
1/2 cawan air*
4 sudu penuh gula*

Yang bertanda * untuk buat sos kastard

Cara: Satukan semua bahan * sos dalam periuk. Kacau hingga sebati dulu, baru panaskan atas api hingga pekat. Sejukkan.

Masukkan sedikit butter dalam kuali dan goreng pisang dalam butter yang dipanaskan. Balikkan bila dah masak. Pisang ni masak sekejap je dah cukup, kalau biar lama nanti lembik. Hidang dan angkat dalam pinggan. Tuang sos. Nak sedap lagi tabur kismis. Siap.

Makan hingga kering pinggan! 

12.9.12

Privilege Card



Ariani? Jakel? Al- Ikhsan? woowww!


Baca SINI. Terima kasih PM kita :)

11.9.12

Caiyaq taik telinga aku, cishh



Terus donlod lepas tengok 'Bukan Bidadari'. Sedap plak telinga ni dengaq. Dok ulang petik lagu #babakcinta ni kat 10x ada kot. Mujoq laki takdak malam ni, tidak kaluuu jenuh dok mai hingaq kat telinga suruh tutup laptop masuk tidoq. Dia tak bleh bising-bising..semak taik telinga.  Muehehe! 

9.9.12

Tukar jadual masak pulak kitanya

Sekarang ni aku tengah mengantuk sangatsangat tapi takleh tidor, sebab? dah petang sangat. Satgi liat nak bangun. Lagi-lagi baru lepas makan nasi ni kan. Almakjah jelah, maghrib pun boleh jadi tak sedar. 

Sekarang ni kalau weekend dah jarang masak tengahari. Dah tukar jadual masak. Masak petang pulak, pukul 4 baru masak. Pukul 6 dah makan. Malam takyah makan dah. Diet - konon je. kang lapar selok periuk lagi. aku bukan buleh harap pun!

Sebab apa tukar jadual masak? Sebabnya kalo masak tengahari, laki aku bukan dia makan pun. Buat sejuk lauk je. Pagi-pagi wajib belasah roti telor 2 bijik, telor separuh masak 2 bijik, neskepe ais segelas. Maunya tak kenyang sampai tengahari. 

Kalau dia balik rumah tengahari, memang tak pernah dia makan nasi. Bila tanya - kenyang. Tanya - kenyang. Aku pun jenis kenyang lama jugak cuma ada masa-masa gedik dia je kejap-kejap nak makan. Kejap nak makan tu, kejap nak makan ni. Tapi tak selalu pun. 

ps: Harini masak gulai udang kawkaw! best lama betui tak bergulai. Malam ni nak berojak buah pulak. :)

7.9.12

Beraya di alam mimpi

Pagi tadi aku terlewat bangun lagi. Kelmarin pukul 7 baru bangun. Pagi tadi pukul 6.04minit. Lewat jugak. Biasanya untuk hari bekerja aku kena bangun 5sengah untuk sampai ke opis tepat pada masanya. Tapi takpalah, apaadahal dengan korang semua pasal kelewatan bangun pagi aku tu kan. 

Tapi!

Pagi tadi bila bangun dari tidur aku macam ingat-ingat lupa. Biasa la baru bangun, dok pening-pening nyamuk kena sembur ridsect. Dan aku rasa, aku memang mimpikan seseorang. Seseorang yang aku kenal tapi tak pernah jumpa. Haa, apadia? Cer teka! 

Dah, dah! Takyah nak jawab sangat soklan ala-ala teka teki tu. Tapi aku masih confuse lagi ni macam mana blogger faraherda. razalan boleh muncul dalam mimpi aku tetiba je. 

Datang beraya ke rumah aku dengan baju sedondon biru, 3 beranak. Dalam mimpi aku, Fara orangnya tinggi lampai, kulit sawo matang dan sedikit je berisinya dan dan dan bercermin mata. 

Adakah Fara yang muncul dalam mimpi tu seakan-akan betul dengan Fara yang sebenar?? Tolong jawab sat Fara.. hehe. Aydin memang betul muka dia la sebab selalu tengok dia kat header Pok Amai-Amai. 

ps: lagumana buleh mimpi fara ni? isk peninggggg

6.9.12

Kisah hati yang tersagat

Ada satu hari tu, aku pergi Tesco sengsorang. Setelah kepenatan tolak troli lepas shopping barang dapur yang kemain sakan lagi tu, tetiba pulak perut berbunyi. Itu menandakan aku sedang kelaparan. 

Kebetulan masa tu dah turun tingkat bawah nak menuju ke pintu keluar, disebabkan kemalasan nak patah balik pegi kat foodcourt dia kat tingkat atas, aku singgah jelah kat KFC nak take away. 

Aku berbaris di belakang seorang budak. eh, gadis kot. Dah besar budaknya. Perempuan. Dalam kegelisahan aku berbaris jugak sambil mata jeling-jeling kat luar kat pintu masuk KFC. Risau. Troli barang aku tinggal kat luar takda sapa tolong tengok kan. Kang ada yang bawak lari barang tu, tak ke naya. 

Lepas tunggu punya tungu. Eh, apahal lama sangat budak ni dok selok poket seluar ni. Kejap selongkar beg, Kejap selongkar purse. Laaa, rupanya duit tak cukup 2 kupang lagi nak bayar KFC. 

Yang cashier pompuan tu dok asyikkkk je sebut semuanya 17.20 tadi adik bagi 17hinggit je, tak cukup 2kupang lagi dik. Walopun dia nampak budak tu dah berpeluh-peluh selok poket, selok beg semua. Apa salahnya kalo cakap takpalah dik, 2kupang lagi tu akak belanja je. Kan? Pahala tu, tolong orang. Tak luak pun duit gaji tu kalau sedekah 2 kupang. 

Kesian tengok cashier tu dok berdrama dengan budak tu, aku pun sua lah kat dia 5kupang sebab aku pun takda 2kupang tu. Kemain cepat lagi budak tu ambik. Muka dah merah. Orang ramai ni tengah berbaris kelaparan nak makan KFC. Lain la kalo ada kawan boleh la mintak-mintak kan, ni sorang-sorang dia. Kalo aku pun malu. 

Lepas budak tu bayar, terus dia pusing kat aku cakap Terima kasih MAKCIK!! dan terus blahh dari situ sambil tunduk muka. Balance 3kupang tak bagi pun tapi memang takdak hal lah tu aku sedekah. 

Tapi yang tak tahannya dia panggil aku makcik??! Orang yang dok baris kat sebelah pun pusing tengok muka aku. Makcik tang mananya muka aku ni?? Gila hang dikk, aku ni hot lagi tau!! Panggil la kakak! grrrr.

ps: Jenis tak sedaq diri makin tua! >.<"

2.9.12

Misteri: Kelakuan jiran yang meragukan akhirnya terbongkar!!

Merujuk kepada perkara tajuk di atas, adalah saya ingin menghebohkan beberapa kelakuan pelik yang telah mendatangkan pertanyaan secara bertubi-tubi didalam hati lalu membuatkan saya berasa sangat konfius yang teramat terhadap jiran sebelah sejak 4 bulan yang lalu.

Ehhh dah macam buat aduan bertulis lah pulak. Huhu. 

Lagi 3 bulan lebih kurang cukup la 3 tahun aku berjiran dengan jiran aku ni. Jiran aku ni @bukan nama sebenar dia, Tini. Aku panggil kak tini padahal aku rasa dia macam muda je dari aku. Tapi disebabkan anak dia dah 2 masa tu dan yang sulung pun dah tadika, jadi aku rasa elok aku panggil kak jelah. Main taram je. Huhu

Walopun berjiran tapi kami ni tak pernah lagi bertandang ke rumah memasing walopun kalau ikut kuasa kuda aku ni takdak hal la nak panjat tembok dinding yang lebih kurang paras ketiak aku tu. Bersembang sekali sekali je tu pun kalo bertembong kat porch memasing. Eh, bersembang riuh rendah pun tak pernah jugaklah. 

Lebih kepada bertegur Hai!,Ehh lama tak nampak pi mana?,Baru balik keja ke?,Ehh keja ke hari ni? asyik keja je, tak ambik cuti ke? Selain tegur-tegur camtu, ada jugak berbalas bekas. Kalo aku bagi laksa, mggu depan dia bagi mee. Sweet kan hidup berjiran? Saya sayang jiran saya. Tapi kan!!

Sabtu lepas, raya ke 7. Aku tengah sedap-sedap tidoq sampai ada orang panggil aku dah masuk kali kesepuluh baru aku tersedar macam ada orang panggil nama aku je tapi suara budak! Suara budak tu macam familiar sangat dengan telinga aku ni. Nyaring je aku dengar acik nizaaa! acik niza! ooo acik nizaaaa. Eh, panggil nama aku ke tu? Kacau betoi nak tidoq pun tak senang. Tengok jam dah pukul 9. Alamak!! malulah nak keluaq rumah dengan muka bangun tidoq nih. Kejap lain pulak dia panggil kak nizaaa oooo kak niza! Kami nak bagi agaq-agaq niii acik nizaaa! Ehh, budak ni..memainkan pulak dia.

Rupanya jiran aku bagi agar-agar pandan tapi mana maknya? Mak ada dalam rumah, mak suruh kakak bagi kat acik niza. Owhh..oke. Cakap kat mak terima kasih naa. 

Pelik! Selalunya kak tini yang selalu bagi sendiri kat aku, tak pernah suruh anak dia. Sebelum ni (bulan 6) pun aku ada bertembung dengan dia tapi masa tu dia berdiri kat sebelah kereta je, tak berganjak dari situ. Tak datang pun kat tembok sempadan rumah aku dengan dia. Hairan. Dia tegur aku tanya mana aku pergi sebab dah lama tak nampak kat rumah. Aku cakap aku tengah kursus kat Bentong.

Lepas dari hari tu, tiap kali dia ternampak aku dia tak jadi keluar rumah. Dia tunggu aku masuk rumah dulu baru dia keluar sidai baju ke apa. Kalau terserempak pun dia kan lindung diri dia kat tempat-tempat yang aku tak boleh nampak perut dia. 

Kalau koranglah kan, korang rasa pelik tak dengan pe'el dia tu? Tapi aku dah syak sesuatu la sejak bulan 5 lagi sebab aku terserempak masa kami balik kerja dan baru sama-sama sampai rumah. Aku perasan uniform dia pakai tu lain. Oke, kak tini tu jururawat. Tapi aku buat selamber derkkkk jelah.

Sampailah ke petang kemarin, aku baru sampai rumah balik dari rumah kenduri dengan mertua aku. Kebetulan kak tini masa tu tengah kunci pintu rumah. Suami dengan anak-anak dia dah tunggu dalam kereta. Masa tu pulak abah(mertua) park kereta kat luar gate. Jadi ambik masa sikitlah aku nak jalan sampai ke pintu rumah tu. Masa aku jalan lalu kat tembok tu aku jenguk kepala sebab dah nampak kak tini kan, tapi masa tu dia macam ala-ala menyorok sikit la kat ampaian dia tu. Terus aku tegur dia nak pi mana kak? sambil mata aku TERtengok kat perut dia. Dia jawab nak balik kampung sambil senyum dan muka macam sedikit terkejut. Lepas tu aku terus buka pintu masuk rumah.

Masuk je rumah tengok suami aku dok baring depan tv. Terus aku cakap kat dia yg, yg! patutlah kak tini asyik mengelak je bila jumpa dengan kita. Kak tini mengandung lagi! Mungkin dia malu dengan kita kot, sebab tu dia asyik mengelak ja.

Mungkin dia malu dengan aku kot sebab mengandung lagi anak yang ke4 sebab anak dia yang ke3 tu baru setahun lebih kurang.

Pada aku kan, buat apalah nak malu kalau mengandung lagi. Nak buat macam mana kan.Kadang-kadang kalau pun kita rancang tapi kalau dah nak lekat jugak nak buat macam mana. Buat apa la nak menyorok nak mengelak sampai macam tu. Takut saya mintak ke apa kak? hehe

Aku lagi rasa malu kot sebab sampai sekarang belum ada anak. Pergi kenduri semalam pun ada orang cakap: apa ni, lama dah kawen tak dapat adik lagi. Anak sedara makcik yang kawen bulan 5 baru ni, dok tak larat dah.. buat kerja sat pun penat dah, ada isi dah la tu!

Amboiinyaaa makcik!! takpalah, saya redha. 

Nii baru je tadi, tengah dok menaip entry ni ada orang chat kat facebook massenger: 
haii, bila nak dapat baby. 
entah! Sempat gak balas sebab soalan panas tu.
Tak pandai kaaa..hehe (Ayat kuangjaqq! boleh gelak2 lagi)

Geram, marah dan sikit terasa. Terus tak balas dah. Buang masa layan orang yang tak reti nak fikir guna kepala otak sendiri, yang tak reti nak fikir perasaan orang. 

Ok, balik kepada cerita kak tini. Aku kalau orang dah mengelak camtu mungkin aku pun akan mengelak jugak dari terserempak dengan dia. Sebab aku dah tahu dia malu, dia segan sebab apa kan. Aku pulak jenis bila orang dah segan dengan aku, aku jadi lebih segan lagi dari dia. Huhu. Terbalik. Sebab aku jenis tak reti nak bersembang. Takkan aku nak tanya eh, kak tini mengandung pulak? bila mengandung? Takkan camtu kot kan. tak patut sangat.

Kalau korang camna? Apa korang nak buat? Apa korang nak cakap kalau dia macam dah mengelak dengan kita camtu. Tapi sekarang aku rasa kak tini dah tau yang aku tau dia mengandung lagi. Mustahil aku tak nampak kot sebab perut dia dah besar.

Eh, baru perasan tajuk tu agak menggemparkan kan? Erk! selamat hari raya, maaf zahir dan batin.