29.12.12

Sesaja

Ingat tak jeles ka tengok korang asyik update blog manjanggg tiap jam tiap waktu? Meluap luap jeles kek ati den nih tapi apokan dayo..internet dah gilo!!

Sekarang tengah buat entri nak let go baju tapi nak upload satu satu gambaq pun mak'aihh makan jam! Cemuih gila baqhang.

Sebab tu nak mintak maaf jugak sebab dah lama tak blogwalking dan tak tinggal komen kat entri korang..bukan sebab malas tapi internet yang bermasalah. Salahkan dia k!

Published with Blogger-droid v2.0.9

26.12.12

Felinna Beauty


Akibat terpengaruh dengan promosi baekk punya, bertubi-tubi pulak masuk dekat wall facebook..akhirnya, terbeli jugak 2 set dengan harga 1set combo RM130! Haish, mujur ada bonus dan mujur jugak suami saya hatinya mudah lentur dengan pujuk rayu saya. Kih3.

Percubaan pertama, harap ianya berbaloi la. Berbaloi dari segi duit yang dilaburkan hanya untuk mengempiskan perut yang muncit dan lengan yang menggeleber juga berjaya untuk dapatkan kulit yang cantik, yang tak kusam dan yang penting sihat.

Ada tak kawan-kawan kat sini yang dah cuba produk ni? Berkesan tak??

21.12.12

Gaji dan elaun

Geleng-geleng kepala saya bila dengar keluhan seorang kawan pasal pengasuh anak. Katanya, tiap-tiap bulan ada je pengasuh mintak itu, mintak ini, nak macam tu, nak macam ni. Dari bulan ke bulan harga makin naik. Dari RM200 ke RM250 ke RM280 ke RM300 untuk seorang baby. Hantar ke tak hantar bayar kena penuh. Itu tak kisah la. Tak cukup dengan upah RM300 disuruhnya pulak mak si baby ni masakkan bubur baby siap-siap kat rumah. Katanya, dia tak sempat nak buat sedangkan baby tu je yang dia tengah mengasuh sekarang dan anak-anak dia sendiri dah sekolah belaka. Timbul masalah buat si mak baby yang terpaksa bergelut dengan masa setiap pagi untuk uruskan anak-anak. Mana nak hantar along, angah pegi sekolah lagi tatkala si bapa takda kat rumah sebab duty 24jam. Nak siapkan bubur lagi. Dengan mak pun terpaksa berkejar masa nak masuk baris PT pagi pukul 7 kat tempat kerja.

Baik ambik bibik! Takyah nak kalut camni. cadang saya dengan mudahnya. Hehe!

Dia tahu, tahun depan gaji dan elaun naik! Haihlah! biarpun kerja mengasuh je tetap kena ikhlas, jangan fikir duit je. Kalaulah mak budak tu pi cari pengasuh lain kang.... langsung awak takda gaji!

18.12.12

Sudah 3

Alhamdulillah, syukur.

17.12.12

Blog bukan hanya untuk bercerita saja, nak berleter pun bolehhh..

Tak paham betul aku... errrrrrrr.

Kan dah susah pulak rasanya nak berbahasa bila hati tengah membuak-buak nak melepaskan rasa marah kat blog. Tapi dah umum kat semua takmau guna aku dah, maka dengan itu saya kena la marah dengan sopan. Saya? rasa pelik sangat. Hehe

Ok takpa.

Berbalik kita kepada perkara tajuk. Bila pikir-pikir balik, bagus jugak ada blog senang nak melepasss. Melepasss tu maksudnya nak berleter, nak marah, nak tulis apa yang tak puas hati dan macam-macam pon boleh asalkan dekat blog kita. Jangan kat blog orang. Itu memang cari pasal dan buat orang marah balik kat kita. Muehehe. 

Kan? blog kita ibarat rumah kita laa. Boleh buat apa kita suka tapi kena ingat jugak, mentang-mentang dok rumah sendiri sesuka hati je nak marah-marah. Tak boleh tu. Tapi untuk sekali sekala tu boleh je kot.

Sebenarnya, awal-awal tadi memang nak buat entry marah-marah sebab tak puas hati dengan cara dealer/stokis yang jual barang secara online ni tapi bila mukadimah dah terlebih panjang maka tak jadi pulak nak marah, dah surut dah pun. Hehe.


Lagi baik kot dari dok pi beletiaq tak ketahuan hala kat facebook tu. Betoi dak? *Peace \v/

15.12.12

Aku? takmau dah.

Dah lama pun terfikir nak tukar kata ganti nama 'aku' yang selalu digunakan dalam blog ni kepada 'saya' sebab rasa macam tak sesuai la pulak nak beraku-akuan, lagi-lagi bila umur `akan' makin bertambah-tambah tua tak lama lagi. Haip2! makin tua makin hot lah. Muehehe. Yelah, tahun depan pun tinggal tak berapa hari je lagi kan. Dulu boleh la, rasa macam muda-muda lagi tapi bila perasaan pun dah lain main je, baik tukaq ja. Lagi-lagi bila tuan Fakur pulak tegoq kita. Malu aihh. Hehe

Hai, mari berkenalan dengan `saya' pulak! :))))

12.12.12

Dah lama tak buat ni.


wordless.




10.12.12

Kau tak mungkin sama dengan aku

Orang selalu tanya, tak teringin posting tempat lain ke, Sabah Sarawak ke? Dan selalu jawapan aku takmau! Dan orang-orang itu akan kata lagi, rugilah, awal-awal dah dok dekat kampung. Patutnya, duduk la jauh-jauh dulu dah dekat nak pencen nanti baru balik dok kampung. Banyak pengalaman semasa berkhidmat.

Ya! memang betul kata orang-orang itu tapi aku lain dan aku ada sebab-sebab sendiri. Mungkin bagi setengah orang tak setuju tapi takpa, jangan stress. Kan dah kata, aku punya sebab sendiri. Ngeh3.

Sebabnya; 

Aku jenis yang memang takleh duduk jauh dengan mak ayah. Ni masa bujang laa. Bayangkan masa aku kerja kat KL dulu..sebelum tiket bas naik harga, seminggu sekali aku balik kampung. Selepas tiket bas naik harga, 2 minggu sekali pun aku sanggup. Janji balik! Duit gaji aku habis bagi kat tokey bas ja. Tak caya? Call mak aku sekarang. Sampai kena marah dengan mak sebab kerap sangat balik sebab aku buat KL tu dekat macam Penang-Kedah. Muehehe. 

Masa dok Penang pulak sebelum ada kereta, aku merempit naik Yamaha Lagenda tiap-tiap minggu balik Sik. Kesedihan ayah aku tengok anak dia sampai rumah basah-basah kuyup sebab aku jenis tak reti nak berhenti tepi jalan pakai baju hujan kalau hujan turun. Aku jenis yang basah pun basah la...dah memang nak balik rumah pun. Bila singgah kat pasar malam nak beli buah tangan bawak balik rumah, orang tengok ja..apsal budak ni kuyup?? Dah?? tiba kat kampung tak hujan la pulaknya.

Aku jenis yang bila rindu kat mak ayah pagi tu, pagi tu jugak aku boleh pecut balik kampung dan tak payah risau pun kalau esoknya kerja sebab malam tu jugak aku boleh pederaihhhh balik rumah. Atau, kalau malas nak balik malam tu jugak, sesudah subuh pun boleh balik dan pukul 8 dah terpacak depan pintu ofis. Nampak situ?

Kalau dari segi pengalaman kerja, pengalaman merantau di tempat orang memang aku tak ada. Kalau ada pun sekejap je masa bujang dulu, itu pun aku dah macam hilang arah. Badan makin hari makin kurus, makan tetap makan tapi itulah, hati tak senang. Makan macam mana pun, kalau asyik susah hati memanjang memang kurus kering la. Buat apa merantau kat tempat orang kalau hati tak senang, kerja kompom ke laut. Aku dah pernah lalui.

Tapi aku tak perlu rungsing pasal pengalaman tu, bagi aku kerja kat mana-mana pun asal kita buat kerja betul, ada rasa tanggungjawab kat kerja tu, tetap cemerlang untuk prestasi tahunan kita. 

Dulu aku pikir, mungkin lepas kawen aku berubah kot. Salah. Aku tetap macam dulu walaupun dah berkahwin. Sekarang lagilah, ada keluarga sendiri dan keluarga suami. Nak balik raya pun senang, tak perlu nak berbajet sangat. Dua-dua rumah dekat. Janji aku bahagia, suka dengan keadaan sekarang. Lebih banyak masa aku boleh luangkan dengan mak ayah dan mertua. Sebab aku betul-betul sayangkan diorang dan aku tak boleh jauh pun dari diorang. Walaupun baru 3minggu tak balik kampung yang dekat ceh sangat tu tapi bila rindu tu sampai, air mata tetap jatuh jugak. 

Itu aku.

9.12.12

Selesai

Alhamdulillah, lulus! Itu pun dah cukup rasanya untuk bagitau kat semua keputusan Ujian Yang Terpaksa Ku Tempuhi tu. 

Yang paling aku berpuas hati, ujian UKA. Kalau biasa kat kem aku hanya mampu lari 17min untuk 2.4km. Walaupun masa yang ditetapkan untuk had umur macam aku adalah 15min 22saat. Tapi untuk ujian UKA baru-baru ni pencapaian larian aku sangat mengembirakan diri aku sendiri, 14min 32saat. Keh3, chaiyok! Mana taknya, aku punya risau tu sampai menggeletar kaki tau sebelum nak lari. Bila pandang pulak ukur keliiling Tasik Titiwangsa tu bukan dah 2.4km tapi dah macam 3.4km dahhhhh. Macam nak pengsan aku rasa. Jauhhh. Tapi Alhamdulillah, berkat usaha dan kuat semangat aku berjaya catat masa 14min 32saat. Mental betul aku masa tengah lari tu, ada pulak budak-budak ni berhenti dan berjalan sebab penat sangat kan. Aku pun hampir-hampir dah terpengaruh, nak jalan jugak. Tapi bila aku fikirkan balik, kalau aku  berjalan aku akan ketinggalan, jadi biarlah aku lari tanpa henti walaupun slow. Dan akhirnya lulus untuk ujian pertama hari tu!

Petangnya pulak ujian bertulis. Amboiii soalan susah kemain tahuuu. Tapi Alhamdulillah, diumumkan aku sebagai lulus. Tapi tak tahulah markah tu banyak mana..ke cukup-cukup makan 50 ja kot. Tak kisah la janji lulus je. Keputusan penuh pihak JRP akan hantar ke pasukan nanti.

Ujian kawad. Walaupun pada saat akhir tu aku mengalami kesukaran untuk bagi bahasa hukuman sebab sakit tekak. Dah tahu nak ambil ujian kawad tapi minum jugak ais banyak-banyak, last2 seksa diri sendiri. Tak ingat pantang. Aku gagah jugak keluarkan suara untuk bagi bahasa hukuman sampai berair mata-mata aku sebab pedih sangat tekak. Dan akhirnya lulus jugak. Alhamdulillah.

Panel temuduga. Kira bertuah la, aku kena group kedua terakhir. Time tu dah pukul 5.30 lebih kurang. Pengarah pun dah penat la. Mana taknya nak tanya sorang-sorang seramai 155 orang tu, mampu ke? Heh, dia pun tak kuasa. Kih3. Sampai group aku takda apa sangat yang ditanya, banyak bagi nasihat dan cuma satu soalan je yang aku terrrrpaksa mengiyakan...sekiranya diberikan pangkat Sarjan, SANGGUPkah kamu bertukar keluar ke pasukan lain? (posting kemana-mana negeri yang ditetapkan, kemudian meninggalkan suami aku dan status hubungan kami akan menjadi seperti PJJ - perhubungan jarak jauh, memandangkan suami aku bukannya asekar boleh bertukar keluar sama-sama. Suami aku awam, dia pun ada bisnes sendiri.  Lagu mana tu?? Uwaaa!!) Lantas aku jawab, ikut arahan, puan! Kemudian, terus sign surat akuanBlerghhhhhh. Jawapan yang keluar dari mulut tak sama macam yang dah melekat dalam hati...takmauuuuu! tak sanggup! Tapi untuk meluluskan diri memang takdak pilihan, so? sign jelah.... nanti kita adjust laa jalan belakang. Keh3.

Setahu aku, ada 5 orang yang tak lulus. Salah sorangnya, skot aku jauh dia datang..dari Sabah sana dan terpaksa balik. Tak apa untuk siri akan datang buat persediaan awal ye. Apapun, terima kasih semua yang mendoakan. :)

3.12.12

Ujian Yang Terpaksa Ku Tempuhi



Dalam dok sebok-sebok baca buku sikit-sikit lebih kurang untuk hari peristiwa yang bakal berlangsung pada 4 hingga 7 Dis 12 kat JRP, Kuala Lumpur sempat lagi aku menyambil dok belek-belek, tacap-tacap blog ni bagi nampak segar mata memandang. Kembali pengepink! Tapi tak pink terokkk sangat. Sedang-sedang saja. Sedap betul mata aku memandang. Angkat bakoi. Bagi nampak semangat nak belog kembali macam dulu. 

Antara 2 perkara ni, lagi penting kot aku pi tangkap buku dari dok belek blog. Bukan perkara main-main lagi dah pasal baca buku ni. Nak cekau banyak markah pun harap kat Ujian Bertulis saja la. 40peratus! Harap-harap sisa pelajaran yang belajaq masa kursus 3 bulan lepas masih melekat dalam kepala otak. Mesti cardas punya time menjawab. Itu kalau masih melekat la, kalau melekang habih dah semua..haa? camna? Harapan toyol kiri kanan depan belakang aku je lah. Haha. Itupun kalau pengawas terlepas pandang time kepala aku berpusing kiri kanan laaa...Haha. InsyaAllah, akan aku jawab atas kemampuan sendiri. Periuk nasi aku tu sampai pencen, InsyaAllah.

20peratus untuk UKA. Hmmm..ni satu masalah jugak bagi aku. Tapi rasa-rasa InsyaAllah boleh kot. Apa tidak, dah 2 hari aku training lari 2.4km dalam masa 15minit kat Empangan Tasik Mengkuang. Sampai sakit-sakit segala sendi. Ingat saja-saja ka aku pi jogging 2 hari berturut-turut kat situ. Semuanya untuk UKA pagi selasa esok. Keh3.

20peratus untuk Ujian Kawad. Ceh, malu la kalo asekar dah 10tahun lebih tak reti kawad. Baik hang berenti  asekar 15tahun ja niza. Hehe. Yang ni pun aku harap sisa pelajaran kawad masa kursus dulu masih melekat dalam kepala otak. Jika tidak kaluuuuu..berteraboq la depa pakat masuk longkang habih sebab tak ingat nak bagi hukuman 'berhenti atau ke belakang pusing semasa cepat jalan' atas kaki mana..kiri atau kanan? Haa., kena check balik! check balik!

Panel temuduga akhir? Aigoooo. yang ni buat aku ketaq lutut sebenarnya. Nak hadap antara boss-boss tertinggi dalam 3 cabang perkhidmatan Darat, Laut, Udara. Harap-harap depa tanya aku yang nice-nice saja. Rabbi yassir wala tu'assir, rabbi tammin bil khoir.....

Doakan saya naa :)

1.12.12

Empangan Tasik Mengkuang


Dari semalam lagi teringin nak berjogging membuak-buak. Kebetulan suami pun free pagi tadi. Tapi terpaksa menggunakan kekerasan dan ugutan (jenis malas bersenam) untuk mengajak beliau jogging kat Empangan Tasik Mengkuang atau Mengkuang Dam kat Penanti yang mana tempat tu kalau pertama kali sampai perkataan Wow! mesti akan tubit dari mulut korang. Bagi aku kalo wow! tu boleh diterjemahkan macam perghhh! best siottt tempat ni! atau gila lawa tempat ni baq ang! atau kalau orang bandaq masuk hulu plak so emejinggg! Nice view beb! omaigad nyamannya itew asew! Agaknyalah kan? 

Mengkuang Dam tempat yang paling aku suka dan best untuk jogging atau riadah waktu petang dan tempat ni jugaklah tempat yang pertama suami aku bawak lepas kitaorang pindah masuk rumah dia kat Kulim lepas kawen dulu. Kiranya pengantin baru lagilah masa tu, terus pi jogging dulu. Haha. Lepas tu baru dia bawak aku mengenal jalan dan orentasi tempat shopping. Yang ada pun Giant dengan Tesco je. Tapi Giant tu ada pawagam siap. Takyah pi Seberang Jaya, Georgetown dah semata-mata nak tengok wayang. Segala jenis fast food pun ada laaa. Semuaaa ada! Cuma tuti futi je takdop. Tapi takdak pun takpa, mahal beda'ohh. Perabih duit aku ja nanti. Hak3. 

Okelah, mari kita lihat gambar-gambar tempat yang dimaksudkan itu. 

Baru sampai....10 minit je dari rumah.
Masa ni time lebih kurang jam 0715H.....
Pandangan dari atas... sebelah kiri tu jalan masuk
Jauhnya...camna nak lari ni?
Langkah pertama...
Jauh lagi nak sampai hujung sana....
Masa untuk berpatah balik...alamak! tak larat dah nak lari...jalan jelahhhh
Tenang... 
Muka takleh nampak...kepeluhan dan kepucatan. 

Amacam? ada rasa membuak-buak tak nak jogging sini?