28.1.13

Cilok resepi dari blog terkenal

Kat rumah, ubi kentang memang kena sentiasa ada. Kalu tak ada, makanya ke pasar malam cari, takpun Tesco, takpun Giant. Jauhnya pi cari. Padahal kedai depan rumah pun hado. Saja, nak panjangkan intro..bhahaha! Rindu nak gelak sengsorang dalam blog ni. Lama hoii menyepi, seminggu ada kot. Biasalah, sekarang busy kalah panglima kita. Weekend pun redah jambatan Penang pi keja. Pulun sungguh tau.

Eh, tadi cerita pasal ubi kentang kan. Oke. Selalunya kentang tu kupas-kupas kulit, potong dadu pastu campak dalam sup ayam ja. Tapi hari ni, tekak mengada nak makan cheezy wedges. Berjejeh-jejeh air liur mengenangkan wedges. Mujur ada google. Eh, mujur ada internet. Itu yang betulnya, kan? Bersungguh google resepi cheezy wedges. Oke, jumpa.

Kemudian, berlari lah kita tadinya pegi kedai top up bahan yang tak ada untuk buat wedges. Haha. Siap berlari bagai, macam dah nak mati sangat nak makan wedges. Gaya penceritaan yang sangat melampau. Hehe.

Oke. Copy paste resepi wedges dari blog RYU KENASHIRO.

WEDGES
4 biji kentang (jenis kulit merah lebih gebu) -guna 1/2 kg kentang Russet
air untuk merebus - letak 1 cawan
4-5 camb tepung berperisa -pakai 1/2 cawan serbuk goreng ayam tu
1 camt serbuk cili atau serbuk lada sulah (jika suka) -letak 1 sudu besar
minyak utk menggoreng

Cara-cara
Potong berbaji (wedges) kentang (tak perlu kupas kulitnya). Untuk 1 biji boleh dapat 6-8 keping. Jerang air hingga mendidih. Masukkan garam dan kentang. Rebus hingga empuk. Angkat dan toskan. Letak di dalam mangkuk besar. Gaul dengan tepung berperisa dan serbuk cili. Goreng di dalam minyak panas hingga keemasan. Sebelum keemasan seluruhnya, angkat sebentar dan biar 1 minit (supaya minyak panas semula) kemudian baru masukkan wedges ke dalam minyak, balik-balikkan selalu kemudian baru diangkat dan disejatkan. Ini akan membuat wedges lebih rangup dan isinya cair di dalam mulut....!

Cara nak buat cheezy sauce pulak begini ye. Inilah yang dimaksudkan dengan perkara tajuk kat atas tu, copy paste dari blog HONEYKOYUKI.

CHEEZY SAUCE
500ml susu UHT 
Setengah buku butter
12 keping cheddar cheese
3 sudu besar tepung gandum
2 sudu kecil serbuk pati ayam
lada sulah, lada hitam, perasa & pewarna kuning secukupnya

Cara-cara
Cairkan butter di atas api kecil menggunakan non stick pan. Masukkan susu dan tepung gandum. Kacau sampai tidak berketul. Masukkan cheese, pati ayam, lada sulah, lada hitam dan pewarna. Kacau sampai likat. Kalau agak-agak pekat sangat, tambahlah air sikit. Apabila mendidih, tutup api.

percubaan pertama: menjadi gitewww.

Memang saya ikut betul bahan-bahan dan cara-cara dari 2 resepi kat atas tu. Cumanya, sukatan, kuantiti, isipadu je saya tak ikut. Sebab saya memang jenis ikut suka hati je.. hehe. Agak-agak je. Alhamdulillah, walaupun rupanya agak buruk tapi rasa boleh tahan sedap jugak. Ada rasa la orang kata. Tapi takda la sama sebijik rasa macam KFC punya tu.

Cuma satu je kalau pasal masak-memasak ni, tak semua jenis makanan kita tahu masak/buat. Tapi kalau teringin, apa salahnya kita mencuba. Kali pertama tak jadi, boleh cuba lagi kali kedua. Kali ketiga dan seterusnya mestilah dah tahap chef masak. kan? *pengsan. Muahaha.

Selamat mencuba :)

21.1.13

:)

Dah 5 hari rupanya tak berapdet? Bawak diri sungguh-sungguh nohhhh. Hehe.

Alhamdulillah, hari-hari saya selepas hari itewww nampaknya semakin baik, muncung pun dah tarik balik dan sekarang ni asyik merenyihhh ja. Sekejap ja pun kena uji, dah menggelupur. Lumrah. Manusia bila senang sikit, lupa diri. Bila susah menimpa, baru ketahuan. Haha.

Apa-apapun sekarang, rasa cukup bersyukur. Susah hati, sedih pasal haritu dah diganti dengan perkara dan hal-hal yang menyenangkan hati ni. Alhamdulillah.


15.1.13

Ada baik, ada buruk

Siapa kita untuk menyangka?

Dalam tengah meraikan kegembiraan untuk hari esok untuk naik dengan lebih maju lagi ke tahap yang seterusnya, dengan tiba-tiba.....................

datang perkara yang tak diduga sama sekali. Yang mampu menjunamkan segala semangat yang telah dihimpun untuk hari esok. Yang cukup untuk meresahkan jiwa raga ini. Yang mampu menghilangkan senyuman dan gelaktawa juga perasaan yang sangat gembira, tadinya.

Betullah....

Yang buruk tak perlu dinafikan lagi kerana ia datang dari kesilapan dan kelemahan sendiri sedangkan yang baik itu, hanya dari Allah yang Maha Esa.

Bersabarlah wahai hati! Itu ujian. Allah sedang menguji. 

Dalam gembira terselit duka. Redha.

13.1.13

Habis modal dah ni nak cerita!


Ohh lupa nak bagitahu, yang sebenarnya jiran sebelah rumah saya dah pindah 3 ke 4 bulan lepas lagi. Hmm, camtulah lebih kurang. Jiran lama tu pindah sebab diorang dah beli rumah baru yang lebih dekat dengan rumah mak bapak dan tempat kerja diorang.

Dan sekarang saya dah ada jiran baru yang akan menetap secara tetap macam kami sebab jiran baru ni dah beli rumah sebelah ni, bukannya menyewa ye.

Haih, kenapalah jiran lama tak bagitau nak jual rumah dia? Kalau tau, nak je suruh suami beli. Bikin besar lagi rumah ni. Sayang sungguh. Sunguh sungguh.

Tapi saya kurang selesa dengan jiran baru ni. Bukan apa, kurang selesa dengan keramahan suami beliau sedangkan isterinya kurang ramah dengan saya. Nak bagi contoh sikit, katakan saya baru balik dari kerja, baru sampai rumah. Isteri beliau pulak tengah sidai baju kat ampai tapi boleh pulak isteri beliau menyorok kat celah baju tu lelama sampai saya masuk rumah baru dia keluar. Nampak sangatlah makcik..eh, kak..eh, makcik lahh. Sebabnya, tak nak tegur saya ke atau taknak saya tegur dia kot! Malu ke? Tak suka ke? Entahhhh...tak diketahui perkara sebenar.

Itu agak menyegankan saya. Nanti dikatanya saya suka melayan suami dia pulok! Sebab itu, bila saya nak keluar rumah sidai kain ke apa, kalau nampak suami beliau ada kat luar rumah, saya dengan segera menangguhkan niat nak sidai kain tu. Biarlah kering kat dalam bakul tu pun takpa. Oh ya, jiran saya ni bukan orang muda tapi orang tua. Sikit lagi boleh jadi warga emas dah.

Dah sebulan berjiran. Makin lama makin tak selesa. Makin rasa pelik. Suami kata...biaq jalah, buat taktau sudah. Sekarang suami saya tengah ubahsuai porch depan rumah dan ganti awning lama. Nak je suruh suami ikat bata tinggi sikit kat sebelah rumah jiran ni supaya boleh nampak ujung-ujung kepala je, takyah nampak mata. Lagi senang, nak keluar sidai baju takyah pakai tudung dah. Boleh gitu? Boleh? Baik tak? Ke tak baik?

Huuuuu...rindu jiran lama. Takdapat dah mee kuah, kuih talam, buah staqq. Dah bersalin agaknya kot sekarang ni.


#Apa entri ayat skema sangat nih?? buang tebiat ka paa ni.

10.1.13

Parents, do not try this at home.

Ada yang pernah tengok video ni? Saya terjumpa kat facebook tadi. Malam ni saja, entah berapa kali ulang tengok video ni. Seronok je tengok cara dokter tu mandikan baby ni. Wuuuuu, sebak tetiba.

9.1.13

SMS bersayang-sayang sama bapak mertua

Kejadian berlaku 2 tahun lepas, maknanya masa tu baru setahun kahwin dengan anak lelaki beliau. Sejak bertunang lagi dah diasuh untuk sama-sama menghormati, menghargai satu sama lain dengan penuh kasih sayang agar cinta dan rindu takkan pernah surut dihati memasing. Perghhhh! menjiwang.

SMS masa tu sebagai penghubung kasih sayang tatkala berjauhan sebab kerja lebih kurang macam sorang selatan, sorang utara. Bila keadaan dah macam tu, untuk sama-sama tau aktiviti sepanjang hari tu maka SMS paling senang nak hantar SITREP (Situation Report). Sampai ofis- sms. Singgah beli nasi lemak - sms. Nasi lemak habih, beli bihun goreng je - sms. Baru je lepas makan, dah lapar pulak - sms. Nak keluar makan tengahari - sms. Dah balik ofis - sms. Dah solat - sms. Nak balik rumah - sms. Dah sampai rumah - sms.

Faham tak? Pendek kata, nak buat apa-apa mesti hantar sms. Macam mengada je kan? Tapi tak rasa perkara macam tu menyusahkan tapi rasa seronok, bahagia je. Alhamdulillah, sistem pesanan ringkas tu berkekalan sampai sekarang. 

Sampailah ke satu masa tu, nak keluar lunch dengan kawan. Macam biasa, sms dulu nak bagitau kat suami.

Syg nak pi makan kat Giant dengan Ina.

Tiba- tiba yang balas....

Dari: ABAH (mertua)
Sayang beli apa di Giant?

Berkerut-kerut dahi baca sms yang baru terima tu, confuse...betul betul confuse, terpikir-pikir, dalam hati: Macam mana abah tau aku kat Giant? Eh, pelik ni. Pasai apa abah panggil aku sayang? 

Eh, eh..jap. Call suami tanya dia terima ke tidak sms tadi. Dia jawab..takdak!! 

Alamak?

Check balik outbox..laaa! macam mana boleh pi hantar sms tu kat abah pulak???? 

Terus rasa cemas, gelabah, takut. Tak senang duduk dah ni. Tapi bila pikir balik, takkan abah taktau nombor phone menantu dia ni? Pasai apa abah boleh balas selamba macam tu je? Hoh, pelik pelik.

Terus call abah. Tapiii.... mama yang jawab. Takdak dah ayat pendahuluan tanya sihat ke apa terus cakap kat mama pasal tersalah hantar sms kat no suami dia. 

Tahu apa mama jawab? 

"Laaa... ni nombor niza kaaa? abah terlupa nak simpan nombor niza niiiii. mama ingatkan pompuan mana lah hantaq mesej kat abah.  mama pun balas la mesej tu tadi. Abah kat sekolah, henpon abah tertinggai kat ghumah..." 

Lepas tu, apalagi kami berdua gelak sakan laa. Kemain cuak dah rasa masa tu, takut mertua tersalah faham. 

Hamboiii....kemain mak mertua pun, cemburu!! Haha.

8.1.13

Jangan Biarkan Aku Menunggu Mu Terlalu Lama. Gitu!

Saya, kalau janji nak keluar dengan seseorang atau kengkawan, masa dan tempat mesti tepat. Kalau masa sampai tak tepat pun, lari seminit dua je. Itu biasa kot. 

Sebab apa? 

Sebab saya memang jenis yang menepati masa dan tempat. Acece.. nak kata baik diri sendiri ke terrr? Boleh jugak! Tapi tang part tu jelah. Nak kata semua perkara tak boleh la sebab saya pun hanya manusia biasa, ada kelemahan dan ketidaksempurnaan yang lelain itu. 

Tapi! Kalau pasal janji. Masa dan tempat yang tepat..itu saya! Hamboinyaaaaaa konfiden. Memang tak suka, bila dah janji dengan orang lepas tu buat orang dok tertunggu-tunggu kelibat kita. Woh, rimas. Selagi tak sampai, lagi tu la rasa cemas, kelam kelibut bawak kereta. Sebab fikirkan orang tengah tunggu kita. Kalau boleh kita sampai, dia pun sampai.

Tapi! Ada tapi lagi.... saya jugak bukan jenis suka menunggu orang. Memang tak suka! Cepat je darah nak naik kepala. 

#akukankepalaangin* Haha. 

5minit? boleh lagi. 10minit pon boleh lagi. 15minit? mula la nak tekan-tekan henset hantar mesej yang berbunyi...buat gapo diooolah wehh, lamo doh ambe tunggu kat bawah niii! Memang limit sampai 15minit ja. Lebih pada tu meme tokleh nok gi dahh. Haha! lorat dak ambe kalu pasal menunggu ni? lorat kan???? jadi..awas. :P

Sebab apa? #banyaknyasebabakunih*

Sebab saya fikir, saya jenis tak suka orang tunggu saya lelama, jadi orang tu pun tak boleh biar saya tunggu dia lama-lama. Itu tak adil bagi saya dan itu buat saya darah tinggi. Tak menepati janji atau janji dicapati lebih tepat.

Tapi tak salahkan diorang sangat pun. Mungkin itu kelemahan diorang, kan? Manusia mana ada yang sempurna pun. Setuju?

7.1.13

Cek Nuffnang

Harini, balik kerja ada sampul dalam peti surat.  Alhamdulillah, cek pertama dari Nuffnang akhirnya sampai jugak walaupun dah tekan butang cash out tu dah lama, 3 bulan lepas. Taktau pasal apa, salah teknik ke apa pun taktau. Dah tekan cash out, seminggu dua lepas tu bila check balik..aik! masuk ke akaun nuff semula? Last-last malas dah nak kesahkan dia. Biar je sampai 30 Nov 2012, baru tekan semula butang cash out tu. 

Entri pendek ja. Nak pi pasar malam ni beli bawang, cabai, sayoq, ayam, kaki ayam....hehe. 

6.1.13

Mayfair 28th Anniversary

Hari jumaat lepas, kat ofis terima satu panggilan katanya minta semua pranita (anggota wanita) yang ada kat kem berkumpul kat library. Katanya lagi, ada 'taklimat kecantikan'.

Pelik. Tak pernah lagi sepanjang 9 tahun saya kerja kat 2Div ni ada taklimat kecantikan, kira first time la. Ihh, officer mana la gamaknya nak bagi taklimat ni. Kalau Mejar Hanis baik tak payah!

Erk! Harap dia tak tau pasal blog ni.  Huhu

Rupanya orang orang Mayfair yang datang. Sempena ulangtahun ke 28 diorang ada buat Anniversary Bonus. Sapa yang pernah register dengan Mayfair tak boleh ambik pakej bonus yang hanya kena bayar RM 29.90 SAHAJA! Dengan bayaran RM 29.90 tu, kita boleh ambik mana mana treatment yang kita nak buat. Tapii hanya boleh pilih satu treatment sahaja.

Dan treatment yg ada paling mahal RM 475 - Body Slimming Treatment + 2x rawatan susulan Detox & Firming treatment yang berjumlah RM 280.

RM 250 - Spa Treatment + 2x rawatan susulan Face Mask & Eye Mask yang berjumlah RM 60.

RM 160 - Facial Treatment + 2x rawatan susulan Lifting & Whitening treatment berjumlah RM 320.

Saya dah pernah ambik pakej bonus ni masa tahun 2008, masa tu kerja kat Kementerian Pertahanan.
Tapi saya tak pernah pegi ke Mayfair sampai ke hari ni. Tu maknanya, saya belum register jadi saya layak ambik pakej ni sekali lagi sebab kata dia, pakej bonus Rm29.90 ni hanya boleh ambik sekali sahaja dalam seumur hidup.
Terus saya ambik DUA pakej. Satu lagi untuk kakak kecintaan saya. Sebagai hadiah sempena harijadi dia pada 19 Jan nanti.  Boleh dia buat Body Slimming Treatment, lagipun dah banyak sangat lemak dia tu. Huhu.

Sekian saja taklimat kecantikan saya pada hari ini. Hehe

5.1.13

Berjejeh air liur

Perempuan dengan asam, jeruk sangat berkaitan. Sangat sinonim. Kan? Lagi-lagi saya, walau tak mengandung pun tapi bila dah teringin...kalah orang mengandung.

Siap buat jeruk lagi..apahal?

4.1.13

Dari Facebook Sheikh Khalid Yasin


‎"After 21 years of marriage, my wife wanted me to take another woman out to dinner and a movie. She said, “I love you, but I know this other woman loves you and would love to spend some time with you.”

The other woman that my wife wanted me to visit was my MOTHER, who has been a widow for 19 years, but the demands of my work and my three children had made it possible to visit her only occasionally.

That night I called to invite her to go out for dinner and a movie. “What’s wrong, are you well?” she asked.

My mother is the type of woman who suspects that a late night call or a surprise invitation is a sign of bad news. “I thought that it would be pleasant to spend some time with you,” I responded. “Just the two of us.” She thought about it for a moment, and then said, “I would like that very much.”

That Friday after work, as I drove over to pick her up I was a bit nervous. When I arrived at her house, I noticed that she, too, seemed to be nervous about our date. She waited in the door with her coat on. She was wearing the dress that she had worn to celebrate her last wedding anniversary. She smiled from a face that was as radiant as an angel’s. “I told my friends that I was going to go out with my son, and they were impressed, “she said, as she got into the car. “They can’t wait to hear about our meeting.”

We went to a restaurant that, although not elegant, was very nice and cozy. My mother took my arm as if she were the First Lady. After we sat down, I had to read the menu. Her eyes could only read large print. Half way through the entries, I lifted my eyes and saw Mom sitting there staring at me. A nostalgic smile was on her lips. “It was I who used to have to read the menu when you were small,” she said. “Then it’s time that you relax and let me return the favor,” I responded. During the dinner, we had an agreeable conversation – nothing extraordinary but catching up on recent events of each other’s life. We talked so much that we missed the movie. As we arrived at her house later, she said, “I’ll go out with you again, but only if you let me invite you.” I agreed.

“How was your dinner date?” asked my wife when I got home. “Very nice. Much more so than I could have imagined,” I answered.

A few days later, my mother died of a massive heart attack. It happened so suddenly that I didn’t have a chance to do anything for her. Some time later, I received an envelope with a copy of a restaurant receipt from the same place mother and I had dined. An attached note said: “I paid this bill in advance. I wasn’t sure that I could be there; but nevertheless, I paid for two plates – one for you and the other for your wife. You will never know what that night meant for me. I love you, son.”

At that moment, I understood the importance of saying in time: “I LOVE YOU” and to give our loved ones the time that they deserve. Nothing in life is more important than your family. Give them the time they deserve, because these things cannot be put off till “some other time.”

May Allah (SWT) bless our mothers and fathers, Ameen!

2.1.13

Hai, 2013

Entri pertama. Sebenarnya takmo skip entri selang berhari-hari baru nak update pulak. Yes, itu azam baru. Tapiii tak janji aaaaa takut takdan la pulaknya. Aik, Azam guano gitunya? Hehe.

Saya dengan hubby tiap kali tahun baru, tak pernah pun sebenarnya kami pergi berhimpun kat satu tempat yang ramai orang hanya semata nak tengok percikan bunga api detik 12malam. Takbleh! takbleh! Sesak. Takleh nak bernapas. Kami dua sama, tak suka rimas-rimaskan diri.

Sama macam tahun lepas, pukul 11 malam baru keluar rumah cari port nak melepak dan honeymoon untuk satu malam. Sumbat dalam handbag sorang selai baju untuk buat salin esoknya. Dan destinasi yang sentiasa menjadi pilihan, Pulau Pinang. Tanpa jemu walaupun sokmo pi situ, dating situ, shopping situ dan kerja pun situ!

Serious. Suka Penang, nak kerja situ sampai pencen. Hehe. Ok lah, ni ada gambar seketul..layann.

Selamat tahun baru, 2013.