26.3.13

32. Suam dah!


Alhamdulillah, syukur ke hadrat Illahi masih bernafas. Semoga terus ditambahkan rezeki oleh-Nya dan dipanjangkan usia dalam rahmat-Nya. Amin.


 google


#Jangan lupa doakan saya supaya lebih rajin lagi sebab penyakit 'malas' sangat berkuasa sekarang.

17.3.13

Chicken grill & Pavlova

Gambaq periok kuah soto kita hat comey lotey tu terpaksa di tubitkan dari entri tersebut dan telah di simpan dalam folder 'my picca' sebab nampak dop molek sangat. Hudoh benar rupanya. Sampai ada yang kata macam 'pengat pisang'! Ish3 memalukan dapur je. Uhuks! 

Amboi, kemain sekarang kann selang minggu baru nak update. Bajet stok retis minggu-minggu baru nak update ke? Ohoo TAKDAK IDEA sebenarnya tahu? Masalah terbesar setakat ni yang saya alami tahun 2013 ni. Parakkkk.

Okelah, haritu dalam entri saya yang berjudul bukan blog masakan, the malay male telah memperangat saya tentang dua makanan terhebat, Chicken Grill dan Pavlova. Chicken grill tu langsung saya tak pernah makan tapi sumpah saya tak teringin. Setakat hari ni la. Esok-esok tak tahu la pulak ye. Mana tahu sumpah makan diri, malam karang dah meleleh air liur nak makan Chicken Grill. Sudah! Kena cepuk dengan laki tak pasal je. Muhehe.

Pavlova. Hmm, kacang je kot nak buat. Cuma bahan je takdak stok dalam peti ais. Kiwi dengan strawberi tu agak mahal ye kalo kat Giant. Nak ajak laki pi Cameron Highland beli stoberi mau kena beletiaq dengan dia satgi. Teringin nak buat Pavlova tu dah lama sangat dah sebelum the malay male dok perangat2 lagi. Tapi hat ni lain sikit. Bukan teringin nak makan sangat pun tapi teringin nak buat ja lebih. Saja nak tahu kemampuan diri dalam bidang mengekek. Maklumlah 30 tahun hidup sebijik kek pun tak pernah buat lagi. *Pitam! 

Jadinya, sebelum umor cecah 32 tak berapa hari je lagi ni, dah pasang niat la nak terer buat kek, biskut. Koman-koman boleh offer kat kengkawan raya tahun ni boleh la order kek dengan biskut kat kita. Muahaha. Rajin sangat la kita tu.

Haa, dah la banyak pulak idea pepetang gini kan lepas pekena pavlova 2 piring. 


Pertama kali cuba buat, rupa pun sememeh je. Tak tahulah sedap ke tidak sebab tak pernah makan pun. Tapi memang sedap pun, hehe. Tak manis sangat sebab dah kurangkan gula dari sukatan asal dari resepi tu. Kalau manis sangat suami tak makan. Saya sendiri nak telan pun rasa was-was kalau manis sangat.

Gambar tu ambik dari instagram. Ada yang mintak resepi. Kalau boleh takyah la mintak resepi sebab kita sendiri pun google je resepi tu, keluar berjenis-jenis resepi. Pilih je yang mana mudah. Kan? Bak kata mentua, sekarang ni nak belajar masak mudah ja niza..boleh cari dalam internet. Macam mama dulu, beli buku2 resepi, buku kek, buku kuih. Laa ni tak payah dah buku2 resepi.

Tapi saya lagi mudah maa, nampak apa resepi ja terus salin guna henpon, tangkap gambo terus. Takyah nak buka laptop, on broadband dah, tu semua lambat. Ambik gambar terus kan senang, nak masak buka galeri je terus buat, tak jelas boleh zoom..ahaha.


#Korang kata Meatball Ikea sedap eh? Dah guanonyo kat Kulim/Penang takdak Ikea nih?

Takpa. Dah jumpa resepi Meatballs ala Ikea..nanti sat hang!

10.3.13

Bukan blog masakan

Oh ya, baru je siap menyoto kat dapoq dua jam lepas. Untuk esok punya makan. Cuma tinggal nak gentel bergedil je. Yang tu buat esok, makan panas-panas dengan soto. Sedap.

Tu baru satu cerita. Kalau hari-hari punya cerita nak post kat blog ni, memang penuh pasal makanan ja. Tak semena-mena Afzal kata, dah jadi blog masakan pulak. Tu pasal jugak berat badan 54 dah jadi 59 sekarang. Sebabnya sekarang memang rajinnnn sangat dok terperap kat dapur. 

Memang pantang dah nampak dapur sekarang, ada je nak masak itu masak ini. Minggu ni saja dah macam-macam jenis. Tak termasuk dengan masak nasik lagi. Yang tu hari-hari dah masak. Yang makanan sampingan tu, macam dah wajib ada je sekarang. 

Lagi satu pantangnya, nampak makanan kat fesbuk. Dan-dan nak makan. Nak la-la tu jugak. Huii, sekarang ni janganlah post benda makan kat fesbuk. Pantang nampak je terus nak masuk dapur selongkar bahan. Macam Kak Kam, suka sangat masak sedap-sedap pastu tepek kat wall. Terlioq ceq! Walaupun rumah kita dekat, takkan nak pi sua muka kat pintu rumah? Segan laa. Haha.

Tu. Soto tu menjadi tetengah malam ni pun sebab nampak kat fesbuk la. Tak gila?

5.3.13

Kabare?

Assalamualaikum. Macam biasa ayat cover lepas lama melenyapkan diri dari blog..sebokk! Hehe. Semua orang sebok, semua orang tau tapi saja nak bagitau jugak. Hehe. Bila lama tak muncul ni kan, rindu sebenarnya. Setiap hari rindu blog. Setiap hari sempat jugak jenguk blog tapi tengok saja jelah. Nak ketok-ketok keyboard je tak menyempat. Kadang ada je masa, tapi idea takmau mari pulak. Haih, dilema betoi.

Jadi, untuk malam ni rasanya cukup la setakat ni. Saja nak lepaskan rindu..Apa khabar semua? :)