18.8.14

Netball

Lama tak update pasal aktiviti harian kan? Bukan takdak cerita atau aktiviti harian tapi malas nak menaip sebenarnya.. asyik up entri yang ringkas-ringkas ja. Apa la sikap entah..

Khamis lepas punya aktiviti, main bola jaring. Sehari sebelum tu geng2 BAKAT (isteri-isteri pegawai/anggota tentera) berhasrat la nak buat perlawanan persahabatan netball dengan pranita. Ingatkan esoknya tu training rupanya terus ja jadi! Memang tak standby langsung, lagipun dah lama tak main. Tapi dah depa dok ajak sangat, kami ni okey saja la! 

Mungkin depa boring la kot dok rumah kan, nak isi waktu2 terluang tu dengan aktiviti yang menyihatkan badan. Okey la jugak kan daripada dok menyicah buah pelam bawah blok ja, hehe.

Meh layan gambar je la. Gambar banyak tapi takleh nak upload semua. 

Sebelum main isi perut dulu makan rambutan
Tim Pranita 2 Div
Tim BAKAT.. tak cukup orang ni.
Ehem! Ehem!
Tonggang langgang main..
Yess! GA tu shoot masuk laaa



Ni la wajah-wajah JUARA!
Walaupun takda training sebelum perlawanan dan takda skill main bola jaring sebab kitaorang jarang main netball.. biasanya bila sukan kitaorang main bola tampar je manjang. Tapi tetap jugak menang.. balun 6-0 terus!! Hehe. 3 gol daripada GS dan 3 gol lagi daripada GA. Ish, tak sangka betul GA tu boleh shoot bola masuk jaring. Bukan apa, sebab memang asyik fail je la sebelum ni kalau try jaringkan bola.

Terima kasih juga untuk BAKAT atas jemputan ajak lawan tu. Lepas bulan puasa aritu belum ada xtvt yng best mcm ni.. jadi terasa la jugak peluh jantan tu keluar. :P

Ingin

Gambar: Instagram Niza Romli


Bermimpilah tentang apa yang ingin kita impikan. Pergilah ke tempat-tempat yang ingin kita pergi. Jadilah seperti apa yang kita inginkan. Kerana kita hanya memiliki satu kehidupan dan satu kesempatan untuk melakukan hal-hal yang ingin kita lakukan.

:)

8.8.14

Alhamdulillah

6.8.14

Saya Bahagia Dengan Kehidupan Ini

Selamat beraya. Maaf zahir dan batin.

Segan nak bercakap pasal hal ni, takut nanti terbit anggapan yang macam nak-minta-simpati, asyik-asyik-pasal-zuriat. Tak, bukan macam tu. Kadang-kadang golongan TTC  (trying to conceive) ni cuma nak meluahkan atau nak berkongsi rasa dengan orang lain. Mungkin dengan cara menulis dan bercerita dekat blog buat dia rasa lega ke, lapang ke dan tak la sunyi kot. Seingat saya, baru 2, 3 kali kot saya bercerita pasal tu dalam blog ni.

Macam saya pun bila terfikir nak bercerita pasal `zuriat' dekat blog ke dekat kawan-kawan ke 7, 8 kali jugak la fikir, rasa segan lah..nanti depa cemuih plak dengaq, satgi ada pulak yang kata ishhh.. takdak benda lain dah ka nak cerita? asyik pasai tuuu ja. Hehe. Buruk sangka ke tu ha? Tak baik pulak kan? Tapi tu lah yang saya rasa.

Pernah ada sorang senior cakap dengan saya.. kira memang berpengalaman la orang ni, dah nak pencen setahun dua lagi... dia kata, tak payah la ada anak. Takdak anak lagi senang. Tak gaduh nak tanggung dosa-dosa anak nanti. Ishh.. ayat dia tu macam pelik saya rasa. Tapi saya biarkan je la dia bercakap. Bagi saya, Alhamdulillah.. saya tak tertekan dengan perkara ni, rasa terpinggir pun tak. Alhamdulillah, fikiran saya cukup positif. Saya sangat tabah..cehhhh. Tapi betul, saya macam rilex je. Sebab rezeki kan semua dari Allah. Allah yang tentukan semuanya. Allah yang atur hidup kita. Allah perancang terbaik dalam hidup kita. Jadi, buat apa kita nak susah hati. Teruskan la enjoy dengan kehidupan berdua dengan suami/isteri. Kadang-kadang.. tak tahulah betul ke tak apa yang terlintas kat fikiran saya bila saya rasa macam.. hmmm best jugak takdak anak. Nak pi mana pun senang. Nak buat apa pun takyah fikir anak. Dan perkara paling best dalam rumahtangga saya adalah suami yang sangat memahami! Alhamdulillah, bersyukur sangat pada Allah dengan jodoh ni. Dia tak pernah menyalahkan saya.. malah dia tak pernah sekalipun keluarkan perkataan yang boleh menyakitkan hati saya dalam hal ni. 

Saya sangat bahagia. Bahagia yang sangat-sangat. Alhamdulillah, syukur pada Allah yang kurniakan perasaan dan titipkan kebahagiaan antara saya dan suami. Bahagianya saya tak tergambar dengan tulisan saya. Sebak saya rasa. Betapa Allah itu sangat adil dalam mengatur kehidupan setiap hambanya. 

Semoga bahagia ini terus berkekalan. Amin.

24.7.14

Bagaimana untuk memaafkan?




Semakin aku memaafkan kesilapanku, 
semakin rasa... damai itu bersahabat di hatiku...

Kita mungkin sering marah pada kesilapan orang lain. 
Ya..mungkin secara faktanya memang 
dia salah dan kita benar.

Tetapi bila kita memandang semula kebelakang,
sejujurnya..menyalahkan orang lain tidak menjadikan 
damai itu hadir di hati.

Ketika kita pilih untuk melihat ke dalam, 
akui bahawa kita juga ada silap dan salah, 
maka kita akan menyedari bahawa
sebagaimana kita, dia juga sama 

Pernah berbuat salah dan tersilap.

Bila cara memandang begini,
yang tinggal hanyalah pengertian, 
simpati dan kelembutan hati untuk memaafkan.

Kerana sepertimana kita, 
dia juga berbuat salah ketika kesedaran itu tiada. 
Ketika lupa dan dikuasai oleh keegoaan diri.

Bukan benar dan salah yang mendamaikan hati. 
Tetapi.. ketulusan hati untuk memaafkan 
kesalahan atas dasar belas kasih lah 
yang menjemput damai di hati

- Diyana Tahir, ehati coach

21.7.14

Kata-kata yang terbaik


33. Dan tidak ada yang lebih baik perkataannya daripada orang yang menyeru kepada (mengesakan dan mematuhi perintah) Allah, serta ia sendiri mengerjakan amal yang soleh, sambil berkata: "Sesungguhnya aku adalah dari orang-orang Islam (yang berserah bulat-bulat kepada Allah)!"

Surah 41, Fussilat


18.7.14

Buat Jahat, Balas Baik


Maksudnya:

34. Dan tidaklah sama (kesannya dan hukumnya) perbuatan yang baik dan perbuatan yang jahat. Tolaklah (kejahatan yang ditujukan kepadamu) dengan cara yang lebih baik; apabila engkau berlaku demikian maka orang yang menaruh rasa permusuhan terhadapmu, dengan serta merta akan menjadi seolah-olah seorang sahabat karib.


35. Dan sifat yang terpuji ini tidak dapat diterima dan diamalkan melainkan oleh orang-orang yang bersikap sabar, dan tidak juga dapat diterima dan diamalkan melainkan oleh orang yang mempunyai bahagian yang besar dari kebahagiaan dunia dan akhirat.

Surah 41 Fussilat

12.6.14

Tak Reti Nak Serik Ke?

Pernah tak rasa serik dengan seseorang atau dua orang atau tiga orang? Serik sebab ditipu, difitnah, dicanang cerita tak betul dibelakang kita, memburuk-buruk kan kita... sebak rasa di dada, kan? 

Yelah, kita ni kadang2 tercakap jugak hal orang. Taknaklah tulis entri ni dengan pura-pura diri ni mulia. Manusia biasa, kadang tercakap, terlepas cakap. Tapi tak pernah serik dengan siapa yang kita tercakap tu. Atau mudah sangat kot berikan kepercayaan 100% tu pada orang? 

Dah banyak kali sebenarnya jadi, dan yang kesalnya.. tak ada pulak yang datang tanya terus depan-depan untuk sahihkan sesuatu perkara dari tuan badan. Terus judge orang dengan menjadikan diri sendiri sebagai hakim. 

Dan menjadi orang yang suka bagi kepercayaan 100% tanpa meletakkan rasa was-was walau sedikitpun, itu lebih menyedihkan!


Tolonglah serik! dan tolong jadikan musibah ni sebagai pengajaran seumur hidup.

5.6.14

Tak Ketahuan Hala

Hidup ni kan, memang lumrah dah.. kalau tak terasa hati dengan orang-orang sekeliling kita, ye dak? Tapi tu besa laa.. dah nama pun hidup, alam dan manusia memang tak dapat nak elak. Tapi ni bukan nak cerita pasai orang, nak cerita pasai diri kita laa. Tak baik dok cerita hal orang, boleh jadi fitnah satgi. Kaluu sakit hati lagu mana pun, baik kita buat taktau ja.. buat boddo pun takpa. Janji tak kacau orang, dak?

Yang orang tu pun laaa, toksah laa dok bagi orang lain jadi hangat hati pulak dengan kita. Tu cari pasai nama dia. Tak cari pasai, orang pun tak dok nak marah kat kitaaa ja. Tak ketahuan hala la depa ni. 

Dok tak dok tengok satgi pakat dok berlaga angin tak tentu pasai. Kita hat dok tengok ni, jadi pening kepala plak tengok. Bakpo taktuh deh jadi lagutu? Dok diam-diam tak buleh ka? Pakat tua bangka dah..kalu rebuih pun jenuh tunggu nak bagi empuk. 

Maaf la noo, tiba-tiba ja bawak tubik entri tak ketahuan hala macam ni. Saja la nak perangat enjin satlu. 


Kikikiki. Kesiannn, terima kasih.

9.5.14

Hati Manusia

Bukan semua orang yang sependapat dengan kita. Bukan mudah jugak kita nak bagi orang paham kita mudah-mudah gitu jer. Walaupun kita dah cuba buat yang terbaik. Tapi kalau mereka-mereka dah simpan perasaan benci tu kat kita. Memang payah la. Padahal, kita ni dah betul-betul berubah. Yang sedihnya, Orang tak tahu dan tak nampak betapa susahnya kita nak bina diri kita yang baru ni. Korban ego, korban hipokrit, tetap bersangka baik dalam setiap perkara buruk yang jadi kat kita.. tapi memang elok la untuk bina jati diri kita yang baru, `benda-benda dalam' yang tak elok tu kita kena buang dulu baru nampak hasil. Kalau benda yang dalam tu kita tak buang, mustahil la kita nak dapatkan ikhlas tu. 

Takpa, cuma kita yakin jelah hati manusia tu dalam genggaman Allah. Apa yang mampu kita buat cuma berdoa jelah semoga Allah pelihara kita, lindungi kita dari terus dibenci. Mudah-mudahan niat baik kita tidak disalah ertikan lagi, walaupun manusia tak pandang tapi yakin lah setiap yang baik itu Allah akan pandang dengan kasih sayang, itu lebih baik.

Tong Sampah

Walaupun saya memang lama tak update blog tapi kekadang ada masa free saya jenguk jugak blog dan baca entri terbaru kawan-kawan blogger yang ada dalam blog list saya. Cuma saya tak tinggalkan komen je. Ada jugak yang saya tinggalkan komen satu dua.Maaf naa, semangat tu dah kurang, taktau kenapa. Taktaulah camna caranya nak aktifkan blog ni balik, rindu tu ada tapi bila buka je blog otak terus jadi kosong. Tapi kali ni Alhamdulillah, dia tubit jugak..hehe.

Dalam semua blog list saya ada satu blog yang saya tak boleh nak masuk dah. Tak tahu samada beliau dah delete blog atau privatekan. Saya pun tak reti sangat. Blog tu bagi saya memang wajib masuk tiap kali saya jenguk blog saya, sebab saya sukakan penulisan beliau, gaya cerita beliau tapi sayangnya saya dah tak boleh dah nak baca. 

fakurpunyasampah.blogspot.com

Sapa yang kenal dengan empunya blog TONG SAMPAH? Tahu tak cemana cara kalau saya nak masuk ke blog beliau? Mohon bantuan :)

3.1.14

Rezeki

Saya mulakan pagi jumaat yang penuh barakah ni dengan bismillah sebelum menjamah nasi lemak yang tak berapa nak sedap la pulakkk. Ikan bilis tak rangup, keras. Gigi saya baru je servis, tak boleh nak kunyah sangat benda-benda keras. Kacang tanah pulak lemau. Sebenarnya banyak jenis lagi lauk yang ada sebab nasi putih pun ada jual. Memang feveret saya makan nasi lemak dengan ikan bilis, kacang tanah dan telur rebus. Tak suka makan nasi lemak campur lauk-lauk lain.

Biasanya dok beli tang lain tapi hari ni terlewat mai kerja jadi singgah ja la kat tepi-tepi jalan. Bila nampak ja gerai dia kat tepi jalan terus saya rasa nak berhenti. 

Sebelum gerai nasi lemak ni ada simpang 3, gerai tu betul2 lepas sikit ja dari simpang tu. Saya terpaksa hentikan kereta sebelum simpang tu sebab ada kereta nak keluar. Jadi senang la sikit saya terus ja berhenti kat depan gerai dia. Kalau saya jalan terus melalui simpang tu payah pulak la saya nak parking sebab kereta banyak parking tepi jalan. Jalan kat situ memang sesak waktu pagi. Tengah saya tunggu kereta tu keluar simpang, ada pulak kereta lain nak masuk simpang jadi terpaksa la saya masuk terus ke kawasan perumahan tu. Nanti kalau tunggu kat situ orang belakang marah. Terpaksa la saya masuk ke dalam kawasan perumahan yang jalan dia memang sempit sangat. Bila saya pusing balik dah tersalah ke simpang lain, sesat pulak. Nak beli nasi lemak je pun padahalnya.

Jadi, saya fikir macam ni la...dalam keadaan kelam kabut nak masuk kerja, sempat lagi kepala saya dok fikir nasi lemak. Masa nak beli nasi lemak tu boleh pulak sesat  Tapi saya makan sampai habis jugak sebab taknak membazir selain memang lapar. Lagipun Allah dah tetapkan memang itu rezeki saya dan rezeki dia untuk pagi ni. Rezeki tu kan dari Allah.

Salam Jumaat :)

2.1.14

Selepas zaman kegelapan

Sempena tahun baru, 2014 pupuk semangat baru nak aktif blog balik lah. Macam dedulu. Sebelum tibanya zaman gelap aritu. Macam ada power macam power rangers pulak bila 2014 ni muncoi, dok tak dok..teringat nak update blog. Ishhh heghaan sungguh akuuuuu! - tiru Abg Lepat punya ayat sat.

Yang boleh tinggai aritu bukan sebab apa.. dok syok dengan Instagram. Sampai takdak hati dah nk update blog..sebokkk dok edit gambaq manjang. Lepas ni nak bagi balance laa dua2.

InshaaAllah, moga tahun baru ni dapat la tunaikan hajat kat hati ni..memandangkan tak gamak aihh nak makan duit Nuffnang buta-buta ja. Baik sungguh Nuff ni walaupun blog macam hidup segan mati pun takmau BE dok ada manjang. Terima kasih, kira rezeki terpijak la tu.

Semoga lepas ni entri lebih bermanfaat la. Takda nak merapurapu dah. InshaaAllah, ni bukan janji dicapati tapi sebuah janji yang akan ditepati.

Hehehe.

Happy New Year.